Nieuwbouw Ameland bereikt hoogste punt

29 april 2021

Na de zomer komen de cliënten er wonen.

Aan de Ameland in de Utrechtse wijk Lunetten krijgt de nieuwbouw steeds meer vorm. Het hoogste punt is bereikt en binnenkort komen de dakpannen erop.

In het pand komt een woonlocatie van Amerpoort voor 22 mensen met een licht verstandelijke beperking.

Zij kunnen met allerlei dagelijkse vragen terecht bij de begeleiding, die 24 uur per dag aanwezig is. Op de woonlocatie hebben de bewoners een eigen studio met douche, wc en keukenblokje. Per groep delen ze een grote huiskamer en de tuin.

Trainingshuis

Er komen tien jongeren en twaalf volwassenen met een licht verstandelijke beperking te wonen. Voor de jongeren is het een trainingshuis; zijn krijgen hulp bij vragen die bij hun levensfase horen. Wat heb je nodig om je leven zo zelfstandig mogelijk in te richten? De volwassen bewoners krijgen begeleiding afhankelijk van hun hulpvraag.  

De nieuwbouw vervangt de oude locatie Ameland, die niet meer paste bij de eisen van deze tijd. Het oude pand is in het voorjaar van 2020 gesloopt, na de zomer is de bouw begonnen. Een enerverende operatie, zowel voor Amerpoort als voor de omwonenden. Immers, vanwege de coronamaatregelen waren buurtbewoners aan huis gebonden. Daardoor hadden ze meer last van de bouwwerkzaamheden dan zij in normale tijden zouden hebben gehad.

Moodboard

Intussen kijkt een aantal toekomstige bewoners en begeleiders al naar de inrichting. Samen met een interieurstylist hebben ze een moodboard gemaakt en zijn ze naar een meubelwinkel geweest. Wat is een leuke bank? Wat voor kleur worden de gordijnen? Het resultaat zien ze waarschijnlijk in september. Want naar verwachting gaan ze in die maand verhuizen naar de nieuwe locatie Ameland. 

LVB doet mee

Op de website www.lvbdoetmee.nl staan interviews met mensen met een licht verstandelijke beperking, zorgprofessionals en beleidsmakers. Deze filmpjes geven een indruk van het leven op een locatie zoals Ameland. 

De luchtfoto bij dit artikel is gemaakt door Herre Wynia.