Mozaïek personeelsflat geplaatst in Cultureel Centrum

24 maart 2021

Kunstwerk van Stokhof de Jong nauwgezet gerestaureerd.

Het glas-in-loodmozaïek 'Aarde, water, lucht en vuur', dat vroeger in de personeelsflat van Nieuwenoord hing, is gerestaureerd. Het is woensdag 17 maart geplaatst in het Cultureel Centrum van Amerpoort.

Het mozaïek
Dit mozaïek van glas in lood gaat over aarde, water, lucht en vuur. Dat worden wel de vier elementen genoemd. Het land met de reeën staat voor aarde, de bootjes varen op het water; de sterrenhemel is het symbool voor lucht en de zon ten slotte, staat voor vuur. Vroeger dacht men dat deze vier elementen de bouwstenen waren voor alles wat we op de wereld kennen.

De maker
Deze raampartij is vrijwel zeker gemaakt door Abraham Petrus Stokhof de Jong. Hij is geboren in 1911 in Amsterdam en had een atelier in Soest. Stokhof de Jong maakte behalve ramen van glas in lood ook fresco’s en muurschilderingen voor kerken en openbare gebouwen. Kenners herkennen in dit werkstuk zijn stijl, maar hij heeft nergens zijn naam erop gezet. In 1966 overleed Stokhof de Jong in de Noord-Italiaanse stad Vipiteno.

De geschiedenis
De glas-in-loodramen zijn gemaakt voor het trappenhuis van de personeelsflat op Nieuwenoord, dat de naam ‘Huize Cassandra’ droeg. In dat gebouw woonden oorspronkelijk de vrouwelijke medewerkers die op Nieuwenoord werkten. Later - het heette toen de personeelsflat - waren er leerling-Z-verpleegkundigen gehuisvest. Vanaf de jaren ’80 was het ook een woon- en ontmoetingsplek voor bewoners van Nieuwenoord. In 2019 is de personeelsflat gesloopt.

De restauratie 
​Omdat al het lood moest worden vervangen en omdat het werk beschadigd was, heeft Amerpoort aan de Witte Raaf, een glas-in-loodatelier uit Amersfoort, gevraagd om het mozaïek van Stokhof de Jong te restaureren. Een klus waar men anderhalf jaar nauwgezet aan heeft gewerkt. Op 17 maart 2021 kreeg het resultaat een plaats in het Cultureel Centrum van Amerpoort.​