Toe Biesjwat gevierd bij Amerpoort

28 januari 2021

Afgelopen woensdag 27 januari was het Toe Biesjwat: het joodse nieuwjaar der bomen.​

Deze 15e dag van de maand sjevat wordt in het boek Misjna het 'nieuwjaar voor de bomen' genoemd (Rosj Hasjana Laïelanot in het Hbreeuws). Het is de gewoonte voor joden om op deze dag zo veel mogelijk verschillende vruchten te eten. In Israël worden op Toe Biesjwat veel bomen geplant door schoolkinderen. De dag geldt er als vrij algemene boomplantdag.

Oorspronkelijk was deze verjaardag van de bomen belangrijk bij de toepassing van de wetten over het afdragen van oogst aan de Tempel. In Leviticus 19:23 wordt verboden het fruit te eten dat bomen produceren gedurende de eerste drie jaar sinds ze geplant werden, terwijl in het volgende Bijbelvers wordt opgedragen om vruchten uit het vierde jaar van de boom naar de Tempel te brengen.​

Het is een oude gewoonte om speciaal op Toe Biesjwat te bidden voor een goede en mooie etrog (citrusvrucht) voor de komende Soekot (Loofhuttenfeest).​