Grand Café Nieuwenoord van Cultureel Centrum wordt tijdelijk ontmoetingscentrum

15 oktober 2020

De verbouwing van het Cultureel Centrum op locatie Nieuwenoord is sinds begin oktober gereed.

De centrale ontmoetingsplek op het woonpark heeft een totale metamorfose ondergaan. De intentie was om het Grand Café dat in het Cultureel Centrum gehuisvest is, vanaf 17 oktober weer te heropenen. Helaas heeft de persconferentie van 13 oktober een streep gehaald door die plannen. Het Grand Café is een eet- en drinkgelegenheid en valt daarmee onder horecavoorzieningen.

Tóch open

Het team van het Cultureel Centrum heeft een creatieve oplossing bedacht zodat cliënten en verwanten op Nieuwenoord tóch gebruik kunnen maken van de ruimte zonder dat het Grand Café een horecafunctie heeft.

Het Grand Café wordt ingezet als ‘ontmoetingscentrum’ voor cliënten en verwanten die elkaar willen ontmoeten.  Dit betekent dat er geen verkoop van eten en drinken plaatsvindt. Als cliënten en verwanten iets willen eten of drinken in het ontmoetingscentrum, moeten zij dat zelf meenemen. De foodtruck op Nieuwenoord wordt heropend en komt te staan op het terras van het Cultureel Centrum. Daar kan iedereen, ook medewerkers, verpakte etenswaren of dranken afhalen. Tip voor verwanten; haal wat bij de foodtruck en eet het binnen op.

Met deze oplossing wordt er ook aan de cliënten die dagbesteding hebben bij het Cultureel Centrum een werkplek geboden. Daarnaast biedt het cliënten en verwanten de mogelijkheid om even van de woongroep weg te zijn en ergens anders naartoe te kunnen gaan.

Coronaprotocol

Uiteraard wordt van alle bezoekers aan het Cultureel Centrum en het ontmoetingscentrum verwacht dat zij zich aan de afstandsregels houden. Er is een protocol opgesteld, met daarin de regels voor bezoekers. Deze leest u hier.

Rondleidingen

Natuurlijk had het team van het Cultureel Centrum graag een feestelijke opening gehouden, maar het Coronavirus heeft hen gedwongen te zoeken naar een creatief alternatief. Dit komt nu in de vorm van een feestelijke rondleiding. Groepen cliënten en hun begeleiders of verwanten - komend uit eenzelfde ‘polder’/contactkring - kunnen een rondleiding door het vernieuwde Cultureel Centrum reserveren. Ze worden op afstand rondgeleid door de cliënten uit de horeca-dagbesteding. Daarna worden ze aansluitend getrakteerd op koffie/thee met een zoete lekkernij.
Voor de rondleidingen moet vooraf gereserveerd te worden bij het secretariaat van het Cultureel Centrum.

Het nieuwe Cultureel Centrum

Het nieuwe Cultureel Centrum is erg mooi geworden. De zalen beschikken nu beide over daglicht en nieuwe apparatuur en hebben ook een andere naam gekregen. Zaal 1 heet voortaan de Boszaal en zaal 2 de Kunstzaal. Kunst van cliënten van Amerpoort is nu veelvuldig terug te vinden in het pand. In het restaurant staat de bar op een andere plek en is het prettig toeven in de loungehoek, waar ook enkele snoezelmiddelen staan opgesteld. In de serre staat een lange leestafel, met daarop een computer met een aangepast toetsenbord waar cliënten zelfstandig gebruik kunnen maken van internet. Boven het buffet hangt een grote zwart/wit-foto van nonnen in de keuken van Nieuwenoord, een knipoog naar het verleden. De toiletten zijn enorm opgeknapt en de nieuwe vloeren en sfeervolle wanden zorgen voor een heel andere uitstraling en het geheel is zeker het bekijken waard!

Cultureel%20Centrum.png