Goed voor elkaar: zelf regie over je zorgopleiding

27 oktober 2020

Leerlingen en zij-instromers willen graag zelf de regie over hun zorgopleiding. Zodat die opleiding perfect aansluit bij waar ze als leerling in de gehandicaptenzorg tegenaan lopen.

Dat kan, in de opleiding Goed voor elkaar, van onderwijsinstelling Landstede MBO en de zorgorganisaties Sherpa en Amerpoort in Baarn.

Op 23 september ondertekenden directeur Miluska Broekhuis (Landstede MBO), bestuurder Paul Willems (Amerpoort) en bestuurder Henk Kouwenhoven (Sherpa) een overeenkomst om de samenwerking te bekrachtigen. “Een dergelijke integratie van werk en leren is de beste manier om je het vak eigen te maken”, aldus de drie ondertekenaars. Landstede en Sherpa startten 2 jaar geleden samen Goed voor Elkaar,  Amerpoort is hier nu bij aangesloten. 

Nieuw werkveld

Slechts enkele weken na de ondertekening zitten de leerlingen en zij-instromers al – op grote afstand van elkaar- in de schoolbanken op het terrein van Sherpa. Mannen en vrouwen van 20 tot midden 50. Sommigen hebben na de middelbare school kortstondige baantjes gehad, anderen hebben een eigen bloemenzaak gerund, in de horeca of als douanier gewerkt. Allemaal stappen ze over naar de gehandicaptenzorg, een voor hen nieuw werkveld. Uiteindelijk komen er straks 105 studenten bij Sherpa en 30 bij Amerpoort. 

Met zo’n achtergrond zit je vaak niet te wachten op een schoolse opleiding. Roelant Stoverinck, projectleider Goed voor Elkaar: “De eerste kracht van deze beroepsopleiding is vraagsturing: je wil, plezier en talent om in de gehandicaptenzorg te werken. Goed voor elkaar te willen zijn, betekenisvol werk te verrichten. Dat maakt dat je er goed in wilt worden en dat je hongerig bent naar kennis en vaardigheden, die je daarvoor nodig hebt.”

Praktijkopleider Menno Tuite van Amerpoort vult aan: “De opleiding is echt op maat, studenten hebben zelf de regie, binnen de gestelde kaders van de opleiding. Docenten zijn coachend: wat wil je nu leren en wat heb je nodig?” Naast flexibiliteit biedt de opleiding wel gewoon het vereiste curriculum, zodat de studenten een diploma maatschappelijke zorg halen op MBO-niveau 3 of 4.

Aansluiten

En zo is Goed voor elkaar een goede start voor een loopbaan bij Amerpoort of Sherpa. ”Ik ben heel blij dat Amerpoort hierbij kan aansluiten”, zegt bestuurder Paul Willems van Amerpoort. ”Dit is de beste manier om de skills te leren die je voor dit vak nodig hebt.” 

Arbeidsmarkt

Bestuurder Henk Kouwenhoven van Sherpa is ook blij met het initiatief van Landstede MBO. ”Het is vooral in deze periode van schaarste op de arbeidsmarkt noodzakelijk dat we mensen goed opleiden. Daarin hebben we de samenwerking nodig met een goede onderwijsinstelling zoals Landstede. Zij beschikken over de kennis van vernieuwend en aantrekkelijk opleiden. Daarom was dit zonder jullie niet gelukt.”

Innovatie 

Miluska Broekhuis beschouwt het wederzijdse vertrouwen als innovatie. ‘We hebben er gezamenlijk hard aan gewerkt en er staat nu een prachtig onderwijsconcept. Op deze manier leren in de praktijk is wat ons betreft één van de beste onderwijsproducten die er zijn.’