Paul belt met Nanda

20 juli 2020

Dit keer belt Paul Willems, bestuurder van Amerpoort, met coördinerend begeleider Nanda Loonstra.

Het Kwatrijn

Nanda werkt sinds 1,5 jaar op Het Kwatrijn in Soest, bij woongroep Parnassia. De cliënten hebben daar allemaal het ontwikkelingsniveau van nul tot drie jaar. Nanda voelt zich er als een vis in het water. “Het Kwatrijn bestaat uit vier woningen en drie dagbestedingen, maar het voelt alsof we met elkaar één zijn. Er is altijd een luisterend oor en we helpen elkaar waar nodig."

Uitbreken van corona

“Het leek net alsof ik in een droom leefde." Voor de begeleiders en cliënten was het een onwerkelijke tijd. Begeleiders kunnen niet vanuit huis werken. Nanda vond dit aan de ene kant prettig, omdat ze iets voor andere mensen kon betekenen. Maar aan de andere kant werd het werk ingewikkelder. De bewoners begrepen de situatie niet. Het was op geen enkele manier uit te leggen, terwijl de veranderingen voor sommige cliënten groot waren.​

Geleerde lessen

Door het uitbreken van corona werden er regels veranderd en moesten begeleiders op een andere manier werken.Daar keken de begeleiders tegenop, omdat ze geen idee hadden hoe cliënten op bepaalde veranderingen zouden reageren. Maar sommige cliënten reageerden veel flexibeler dan verwacht. “Wat ik geleerd heb is dat je soms dingen moet proberen, ook al denk je misschien van te voren: dit wordt hem niet." Als Nanda terugkijkt op de afgelopen periode denkt ze dat ze een hoop dingen op dezelfde manier zou doen. 

“Eigenlijk is het al met al toch wel goed verlopen. Corona is gelukkig buiten Het Kwatrijn gebleven."

Hoe is het om bestuurder te zijn in de coronatijd? 

Paul vertelt dat het heel bijzonder is om bestuurder te zijn in deze tijden. “Je komt met verschillende vragen en dilemma's voor de eerste keer in aanraking. Dus er is veel nieuw en anders. En binnen een korte tijd moet je keuzes en beslissingen maken, terwijl je niet zeker weet of het de juiste zijn. Dat is wel spannend geweest." 

Bekijk hieronder het gehele gesprek tussen Nanda en Paul:

${video}