Het wonen aan de Operaweg is begonnen

07 juli 2020

Na de logistiek ingewikkelde verhuisdag zijn 31 mensen met een verstandelijke beperking verhuisd naar de nieuwe woonplek van Amerpoort in Amersfoort.

Daarmee is een eind gekomen aan een proces van meer dan vijf jaar voorbereiding. En is een begin gemaakt met een nieuwe fase voor de cliënten, hun verwanten en begeleiders.

Dinsdag 30 juni reden de verhuiswagens een uitgekiende route door Amersfoort. Bewoners van de ‘BEM-locaties’ (Bombardonstraat, Etrog en Meerdonk) gingen uit hun oude huis. Een handvol oudere cliënten van Etrog verhuisden naar een nieuwe locatie aan de Hoenderberg in Vathorst. De meeste BEM-bewoners gingen naar de Operaweg, een spiksplinternieuw gebouw van zes verdiepingen in het nieuwe Hogekwartier op de grens van de wijken Liendert en Schuilenburg.

De Alliantie

“Ik ben blij dat we weer een locatie hebben kunnen opleveren, voor cliënten van Amerpoort die op wat verouderde locaties woonden,” zegt Koos Verkerk, projectleider huisvesting bij Amerpoort. In een krappe woningmarkt zoals die in Midden-Nederland liggen de locaties niet voor het oprapen. In de hele regio werkt Amerpoort samen met woningcorporaties, die vanuit hun maatschappelijke taak ook woonruimte ontwikkelen voor mensen met een beperking. Aan de Operaweg huurt Amerpoort van woningcorporatie De Alliantie.

De afdeling Huisvesting van Amerpoort kijkt het hele proces van tekentafel tot oplevering mee. “We zijn een soort vertaler tussen zorg en techniek,“ legt Koos uit. “Zodat het uiteindelijke gebouw echt aansluit bij de dagelijkse zorg voor de cliënten. Zorglocaties hebben bovendien te maken met andere regelgeving dan een gewoon huis. Denk aan legionellapreventie, brandinstallaties, of extra brede deuren.”

Trap

Een bijzondere aanpassing aan de Operaweg is de extra houten trap, die telkens twee verdiepingen met elkaar verbindt. Cliënten van éen groep wonen namelijk verdeeld over twee etages. De trap biedt zicht op beide verdiepingen en is tevens een korte route van de centrale woonkeukens naar de studio’s en appartementen van de cliënten. Begeleiders hoeven dan niet telkens via het centrale trappenhuis. Koos: “De meeste cliënten gaan nu van groepswonen naar een eigen studio of appartement. Die overgang is best groot. Met zo’n extra trap blijft de begeleiding toch dichtbij.”

Zodra iedereen goed op z’n plek zit, draagt Huisvesting de Operaweg over aan de collega’s van beheer en onderhoud bij Amerpoort. Zij zorgen er samen met pandeigenaar De Alliantie voor dat het gebouw er van binnen en buiten piekfijn uit blijft zien. Voor Koos en zijn collega-projectleiders zit het werk erop. “We hebben er jaren aan gewerkt, dit is het leukste moment. Cliënten hebben weer een nieuw thuis. Daar doen we het voor.”

${carousel}