In de isolatiewoning staat alles klaar voor gebruik

13 april 2020

Cliënten die besmet zijn met het coronavirus, worden geïsoleerd verzorgd. Gewoon op hun kamer, als dat kan. Maar dat kan niet altijd. Daarom zijn er isolatiewoningen.

De logeerhuizen op Nieuwenoord zijn in heel korte tijd omgetoverd tot isolatiewoning voor maximaal 25 cliënten. De tijd zal leren hoeveel isolatieplekken uiteindelijk nodig zijn.

Vijverlaan 13 en Sterrenpad 2 en 4B zijn geschikt voor mensen met moeilijk verstaanbaar gedrag en mensen met een matige of lichte verstandelijke beperking voor wie het niet mogelijk is om bij een coronabesmetting op hun eigen woning te blijven. Op de Mariaoordlaan 2-4 zijn vijf plekken voor intensieve verpleegzorg. Meer dan dertig medewerkers hebben zich aangemeld om te komen werken in zo’n isolatiewoning. 

Zones

De gebouwen zijn helemaal aangepast aan omgaan met besmettingsgevaar. Begeleiders komen binnen in de groene zone, kleden zich om in de oranje zone en gaan aan het werk in de rode zone. Aan het eind van de dienst kunnen ze douchen en zich omkleden in de oranje zone en schoon weer naar huis via de groene zone. Er is medische kleding gekocht. Daarnaast zijn er ook extra T-shirts en doktersjassen, zodat je als begeleider niet je eigen kleren onder je beschermende kleding draagt. De managers benadrukken: er zijn voldoende persoonlijke beschermingsmiddelen aanwezig binnen Amerpoort.

Paaskoeken

“Het is echt goed geregeld. Alle voorraden zijn aangevuld en er ligt voor weken aan paaskoeken in de kast,” meldt Jorian van der Mel. Hij ging woensdag mee met de eerste mogelijk coronapositieve of besmette cliënt naar de isolatiewoning en is daardoor de eerste begeleider op deze speciale locatie. Het inpakken in beschermende kleding, een mondkapje dragen en heel veel handen wassen is extra werk. Hij komt kleine dingen tegen, zoals het bereik van de telefoon en de plek van de lichtknopjes. Ook dat is inmiddels opgepakt. “Hier werken is ook gewoon mijn werk. Het is niet zwaar, zeker omdat er nu maar één cliënt is.”

Aandacht

Janet Heimensen en Ada Visscher zijn de managers van deze isolatiewoningen. Ineke Tenthof, die lange tijd als manager op Nieuwenoord werkte, heeft de woningen ingericht en begeleiders rondgeleid en voorzien van informatie. Begeleider Jorian blijft er nuchter onder: “Het is mooi werk. Of het nu een corona verdachte cliënt is of niet, de cliënten blijven hetzelfde en verdienen allemaal dezelfde zorg en aandacht. En dat doen alle medewerkers, op welke groep dan ook.”