Regioschilderij naar Eemnes

10 maart 2020

Gemeente Eemnes ontvangt regioschilderij ‘Regio Amersfoort, je kunt er niet omheen’.

De gemeente Eemnes heeft het regioschilderij ‘Regio Amersfoort, je kunt er niet omheen’ ontvangen. Het kunstwerk gaat als een ‘wisseltrofee’ van het ene gemeentehuis naar het andere. Eemnes is nu aan de beurt.

Kunstenaar Piet Schopping maakte het schilderij in opdracht van de dialooggroep Regioprofilering van de Regio Amersfoort. Het is een collage van de gezichtsbepalende kenmerken van de 9 regiogemeenten, en staat voor het verbindende element van de regio. 

Burgemeester Roland van Benthem nam de creatie maandag 9 maart in ontvangst. Tot en met 14 juni heeft het een mooie plek in de centrale hal van het gemeentehuis van Eemnes. Daarna trekt het Regioschilderij, in alfabetische volgorde en tot juni 2021, verder langs de gemeenten in de Regio Amersfoort. 

Regio Amersfoort

In de Regio Amersfoort werken de gemeenten Amersfoort, Baarn, Barneveld, Bunschoten, Eemnes, Leusden, Nijkerk, Soest en Woudenberg samen op allerlei gebieden. Samen willen zij regionale vraagstukken aanpakken. Inwoners, organisaties en andere belanghebbenden worden hierbij betrokken via dialooggroepen.

Regiomerk

Een van die groepen, de dialooggroep Regioprofilering, boog zich over de vraag welke identiteit de regio kan en wil uitstralen. Het formuleren van een regiomerk en slogan voor de Regio Amersfoort bleek een lastige opgave. De dialooggroep deed een aantal aanbevelingen, waaronder het gebruik van de slogan: Regio Amersfoort; je kunt er niet omheen. De slogan verwijst onder meer naar de centrale ligging van de regio en naar wat zij allemaal in huis heeft.

Kunstenaar

Om haar analyse en aanbevelingen kracht bij te zetten, overhandigde de dialooggroep aan het Bestuurlijk Platform van de Regio Amersfoort het Regioschilderij. Het kunstwerk is gemaakt door Piet Schopping. Hij is een van de bekendste kunstenaars van Jans Pakhuys, een atelier voor mensen met een verstandelijke beperking van Amerpoort. Piet Schopping schilderde op het Regioschilderij symbolen per gemeente, zoals de kippen van Barneveld, de kerktoren van Nijkerk en de botters van Bunschoten. Alfons Klarenbeek, woordvoerder van de dialooggroep Regioprofilering, is samen met de elf leden van de dialooggroep initiatiefnemer van het kunstwerk.

Foto: kunstwerk Regioprofilering en burgemeester Roland van Benthem (rechts) met kunstenaar Piet Schopping.

${carousel}