Cliënten KlusPlus krijgen cursus dementie

09 maart 2020

Hoe ga je om met mensen met dementie? Dat leerden cliënten van dagbesteding KlusPlus op cursus bij Lyvore.

De cliënten van dagbesteding KlusPlus doen allerlei klusjes met en voor ouderen in de woonzorgcentra van Lyvore in Soest. Daardoor hebben ze veel te maken met dementerende mensen op verschillende afdelingen van de woonzorgcentra in Soest. 

Ze ondersteunen bijvoorbeeld bij het halen en brengen van mensen voor activiteiten. Steeds vaker kwam de vraag: ‘Hoe krijg ik de mensen weer mee als ze niet mee willen met mij?’

Zo ontstond het idee om samen met Yvette van Hardeveld (coach van Lyvore) een cursus te maken speciaal voor de cliënten.

Dinsdagmiddag 3 maart heeft Yvette de cliënten van KlusPlus de cursus Dementie gegeven. Tijdens deze cursus met Powerpointpresentatie leerden de cliënten over dementie en ook hoe ze hiermee kunnen omgaan.
 
Het belangrijkste wat ze hebben geleerd is: 

  • Kijk mensen aan/maak contact.
  • Glimlach.
  • Geef een compliment.
  • Behandel elkaar met respect.
  • Pas je tempo aan, ga niet te snel. De mensen moeten jou kunnen volgen.
  • Blijf in het hier en nu.
  • Wij zijn op visite in ‘hun’ huis.

Clienten pikten de theorie van Yvette goed op en zetten het meteen om in een voorbeeld. Dannique: ‘Ik moest gelijk aan vanochtend denken. Iemand pakte mijn hand en ik legde mijn hand erop. Dit was dus lichamelijk contact’. 

De cursusmiddag was geslaagd, iedereen was enthousiast. Ook kreeg iedereen een certificaat en een hand-out met korte tips. En de vervolgcursus wordt alweer gepland; die gaat over Parkinson.

 

Wij helpen je graag!

Heb je een zorgvraag of wil je meer weten over onze dienstverlening? De consulenten van het Klantbureau staan klaar voor (aanstaande) cliënten, familie of vertegenwoordigers en verwijzers. 

Klantbureau