Wat doet Nick Hazekamp online?

02 april 2019

MediaDiamant: een estafette-column over mediawijsheid en digitaal burgerschap.

Het consultatieteam Cliënt, Internet en Sociale media (CIS) ondervraagt regelmatig een collega, cliënt of verwant over zijn of haar internetgebruik en digitale gewoontes. Zo leren we van elkaar en wordt Amerpoort een mediawijze zorginstelling. Ditmaal: Nick Hazekamp, assistent begeleider op locatie Vosseveld in Soest.

Hoe was het vandaag op internet?  
Prima, ik heb vanochtend om 06:20 mijn Spotify aangezet om muziek te luisteren en mijn eerste appjes gelezen en verstuurd. En toen ook nog op mijn Facebook zitten kijken/lezen, voordat ik om 06:45 moest vertrekken om naar mijn werk te gaan.

Geniet je optimaal van de digitale mogelijkheden?  
Ja dit doe ik zeker. Onbewust kijk, luister, lees en zoek ik veel op internet.

Weet je welke media geschikt zijn voor jou?
Volgens mij wel, maar er zullen vast nog heel wat andere mogelijkheden zijn waar ik niks van af weet. Ik gebruik nu vooral Facebook, WhatsApp en Google. 

Begeleid je wel eens iemand bij digitale middelen? 
Ja, de simpele dingen: een mail sturen, YouTube kijken, Netflix , Facebook en Spotify. Ook hebben we hier op de woning 2 spraakcomputers en door middel van internet kunnen wij hier filmpjes, foto’s en muziek aan het programma toevoegen. Dit gaat denk ik in de toekomst alleen maar meer en beter worden.

Wat doet je om online risico’s te voorkomen?  
Anti-virus installeren en als er waarschuwingsmeldingen komen deze goed lezen.

Heb je voldoende momenten met en zonder digitale middelen?  
Ik vind zelf van wel, maar als ik mijn mobiel vergeet mis ik deze wel meteen, onbewust ben je er toch veel meer mee bezig dan je denkt.

Waarom heb je wel of niet gekozen om een selfie te maken voor bij het artikel? 
Ik maak niet zo vaak selfies en dit leek me een goed moment.

Wil je het artikel op intranet of op internet? 
Dat vind ik prima, het stukje mag zowel op de website van Amerpoort als op MijnAmerpoort. Ik denk dat het wel interessant is om de verschillende stukjes van elkaar te lezen.

Heb je zelf een vraag aan het CIS? 
Nee die heb ik niet.

Ben je op de hoogte dat het CIS het visiespel Slim met Media speelt met teams? Wat denk je dat het jullie cliënten kan opleveren wanneer jullie dit als team gaan spelen?
Ik was niet op de hoogte van CIS en het Visie spel. Ik weet niet of wij als team of onze cliënten hier veel aan hebben aangezien onze Jongeren EMVB niet zelf gebruik maken van Media, dit gaat allemaal via ons als team.

Dit is precies waarom we vanuit CIS denken dat het juist heel goed is dat jullie als team het spel spelen. Jullie zijn als begeleider heel belangrijk waar het gaat om het aanreiken van digitale faciliteiten en hulpmiddelen.Door het spel met jullie team te spelen komen jullie vragen tegen die gaan over mediawijsheid op jullie locatie. Hoe gaan jullie als team om met privacy, digitale vaardigheden ten behoeve van jullie werk, hoe communiceren jullie met verwanten en welke digitale middelen zetten jullie daarvoor in? Maar ook hoe profileren jullie je online als locatie, welke vragen en dilemma’s komen jullie daarbij tegen.

Het spel is op maat te maken per doelgroep.In jullie geval kunnen we het spel dus toespitsen op die belangrijke sleutelfunctie die jullie hebben ten opzichten van jullie cliënten. Hoe kunnen jullie ervoor zorgen dat cliënten optimaal gebruik kunnen maken van de digitale en technologische hulpmiddelen die er nu zijn. Onze maatschappij digitaliseert in een rap tempo. Dit brengt kansen en risico’s met zich mee, door hier met elkaar als team over na te denken en je bewust van te zijn kan je hierin makkelijker tot keuzes komen en je cliënten mogelijkheden bieden die deze tijd met zich meebrengt. 

Tips van CIS:

Aan wie wil je de MediaDiamantoverdragen? 
Ik wil de diamant doorgeven aan Anoek van der Grift. Zij is een begeleidster op Vosseveld.

 

Joyce Graafhuis 
Consultatieteam Client, Internet en Sociale Media (CIS)
 

Foto boven: de gehaakte diamant gemaakt door Marleen den Hollander.

Lees alle afleveringen van de estafette column MediaDiamant...