Duurzaam slopen van oude personeelsflat

24 februari 2019

Na het afscheidsfeest zaterdag 2 maart (om 15.00 uur), is het bijna zover: de sloop van de personeelsflat gaat beginnen. Voor het eerst gaat Amerpoort duurzaam slopen.

Het bedrijf dat de flat sloopt, gaat materialen en apparatuur via een marktplaats te koop aanbieden voor hergebruik. Wil je een stukje oud-Nieuwenoord kopen? Dat kan dus! Ook het kunstwerk van glas-in-lood krijgt een nieuw leven.

Amerpoort heeft het ingenieursbedrijf BOOT ingeschakeld om de personeelsflat van Nieuwenoord te slopen. Zij zijn als geen ander gespecialiseerd in duurzaam slopen. Dat wil zeggen dat zij van te voren een inventarisatie maken van alle nog aanwezige materialen en apparatuur. Hierbij kun je denken aan deuren, kozijnen, vloeren, toiletten, etc. Daarbij geven ze aan wat de kwaliteit van het materiaal is en of het nog geschikt is voor hergebruik. Want het moet natuurlijk wel veilig genoeg zijn om weer mee te bouwen. Vervolgens bieden zij alle goedgekeurde materialen en apparatuur aan voor hergebruik via een online marktplaats.

Hergebruik

Deze manier van slopen is langzaamaan in opkomst. Tot voor kort ging het in de bouwwereld alleen maar over nieuwbouw. Hergebruik van materialen zat niet in de genen en over het meenemen van materialen uit een oud pand naar een nieuw gebouw werd niet nagedacht. Maar daarin is verandering gekomen en daar is de personeelsflat van Amerpoort een voorbeeld van. Wil jij ook nog een stukje oud-Nieuwenoord voor je eigen verbouwing? Kijk dan op: https://marktplaats.insert.nl/bouwmaterialen/project/muzeplein/

Glas-in-lood

In de personeelsflat zit ook een prachtig en uniek glas-in-lood raam van glaskunstenaar Stokhof de Jong uit Soest. Amerpoort wil dit bijzondere kunstwerk graag behouden. Niet alleen vanwege de cultuurhistorische waarde, maar ook omdat het voor Nieuwenoord is gemaakt voor een gebouw waar (vanaf de jaren ’60) veel medewerkers en cliënten hebben gewoond. Het kunstwerk gaat gerestaureerd worden.

Mobiel kunstwerk

Atelier De Witte Raaf in Amersfoort gaat het kunstwerk restaureren. Zij plaatsen het daarna in een houten raamwerk. Dit raamwerk is mobiel en voorzien van verlichting. Daardoor kan het kunstwerk op verschillende plaatsen te zien zijn. Bijvoorbeeld in het Cultureel Centrum tijdens een dienst van De Open Poort of als er een uitvaart is.

${carousel}