Familie en medewerkers denken mee over bouwen op Nieuwenoord

21 februari 2019

Op Nieuwenoord zijn een aantal gebouwen in de nabije toekomst aan vervanging toe. Ook is het belangrijk om logeren een goede plek te geven op het woonpark. Ruim 40 familieleden en medewerkers gingen op woensdagmiddag 13 februari met elkaar in gesprek over de toekomst van wonen, dagbesteding en logeren op Nieuwenoord. Hiermee is een eerste aftrap gedaan om mee te denken over nieuwbouw op Nieuwenoord.  

Vragen

Bouwen en verhuizen is voor bewoners en hun familie vaak een ingrijpende gebeurtenis. Amerpoort wil daarom tot een duidelijk en goed plan komen. Een plan dat recht doet aan de wensen van de huidige en toekomstige bewoners. Vandaar dat familie en medewerkers vanaf het begin meepraten over het bouwen op Nieuwenoord. Die middag buigen zij zich over de vragen: voor wie bouwen we, wat betekent levensloopbestendig en flexibel bouwen, voor hoeveel bewoners bouwen we, waar kan logeren een goede plek krijgen en kunnen we logeren combineren met wonen of dagbesteding? 

Woon-werkverkeer

Flappen papier komen vol te staan met concrete ideeën en mogelijkheden. Het blijkt dat er vanuit verschillende doelgroepen verschillende antwoorden op de vragen mogelijk zijn. Voor de ene bewoner is het bijvoorbeeld fijn om dichtbij zijn woning dagbesteding te hebben. Dan kan hij tussendoor thuis bijkomen op zijn eigen kamer. Andere bewoners hebben baat bij dagbesteding op de woning. Maar een vader geeft ook aan dat zijn zoon er juist behoefte aan heeft om woon-werkverkeer te hebben en om ’s ochtends op pad te gaan naar zijn werk. Het liefst werkt hij in een grotere dagbesteding zoals het Binnenhof.

Combineren

Voor logeren komen ook veel mogelijkheden naar voren. Waarom niet net als bij veel mensen thuis, ook op Nieuwenoord een extra logeerplek op elke woning? Om logeerpanden beter en meer efficiënt te benutten wordt ook de combinatie ‘logeren en dagbesteding’ vaak genoemd. Dit vergt een goede planning, maar kan zeker ook kansen bieden. Het blijkt namelijk dat logees niet alleen in het weekend komen. Sommige logees zijn er een midweek of komen al op vrijdag en logeren tot maandagmiddag. Een ander idee is dan ook om logeren en deeltijd-wonen te combineren en dat uit te laten groeien tot een nieuwe woongroep.

Veilig en flexibel

Zoveel mensen, zoveel wensen. Dat vraagt om flexibele woningen, zodat de woningen levensloopbestendig te zijn en verschillende dingen kunnen combineren: dagbesteding of logeren in een ruimte die groter gemaakt kan worden bijvoorbeeld. Het woord veilig komt ook vaak naar voren. Veilig voor de bewoners zelf, maar ook voor de medewerkers, zodat zij elkaar kunnen zien en helpen. 

Verder in projectteams

Aan de stuurgroep Lange Termijn Zorg en HuisvestingsPlan de schone taak om al de puzzelstukjes van die middag samen te brengen en er een rode draad uit te halen. Of er misschien wel meerdere scenario’s van te maken? Er komen projectteams voor de gebouwen die vervangen moeten worden. De aanwezigen in de zaal krijgen de uitnodigingen om ook dan mee te blijven praten en denken. Die uitnodiging nemen zij graag aan. Die flap is ook snel gevuld. En uiteraard gaan ook cliënten meepraten als het over hun eigen woning of dagbesteding gaat en het duidelijker is wat er gaat gebeuren.

Stuurgroep Lange Termijn ZorgHuisvestingsPlan

Wij helpen je graag!

Heb je een zorgvraag of wil je meer weten over onze dienstverlening? De consulenten van het Klantbureau staan klaar voor (aanstaande) cliënten, familie of vertegenwoordigers en verwijzers. 

Klantbureau