Wat doet Babs Egberts-Faber online?

12 september 2017

MediaDiamant: een estafette-column over mediawijsheid en digitaal burgerschap.

Het consultatieteam Cliënt, Internet en Sociale media (CIS) ondervraagt regelmatig een collega over zijn of haar internetgebruik en digitale gewoontes. Zo leren we van elkaar en wordt Amerpoort een mediawijze zorginstelling. Ditmaal: Babs Egberts-Faber, begeleider woonlocatie te Baarn, trainer Lichamelijkheid, Intimiteit en Seksualiteit, BOT (bedrijfsopvangteam) en supporter informele zorg.

Hoe was het vandaag op internet? 

Vanmorgen vroeg even mijn berichten gecheckt op Facebook, WhatsApp, Messenger en Twitter. Daarna op het werk het Intranet opstarten en de gebruikelijke dingen doen op de computer- Outlook. Ik ben overigens heel blij dat er VDI is want het scheelt echt qua tijd om van huis uit te kunnen inloggen en te werken. Op de werklocatie word je toch geregeld even uit je concentratie gehaald door bewoners.

Geniet je optimaal van de digitale mogelijkheden? 

Ik maak gebruik van een aantal digitale mogelijkheden maar het duizelt me vaak ook aan alle opties. Mijn laptop en smartphone zijn denk ik wel het belangrijkst

Weet je welke media geschikt zijn voor jou? 

Privé wel maar voor mijn werk denk ik dat er nog voldoende te ontdekken en te leren valt… Ik ben privé erg actief op Facebook en WhatsApp.  

Begeleid je wel eens iemand bij digitale middelen? 

Bewoners op locatie bij het gebruik van de tablet met spelletjes en af en toe samen iets opzoeken op You Tube. Het komt tegenwoordig vaak neer op een nieuw spelletje installeren of de oplader erin doen ;)

Wel leuk dat ze in de afgelopen jaren allemaal een eigen tablet hebben aangeschaft. Voor een aantal bewoners werkt het goed om jezelf af te sluiten voor prikkels. Hier worden spelletjes zoals Bubbels, Memory en FarmVille gespeeld. Waar we wel op letten is de chatfunctie in dat soort spelletjes en dat ze niet doorslaan in het spelen. Overigens gebeurt dit doorslaan ook met offline spelletjes. Het maken van duidelijke afspraken over de duur van het spelen is belangrijk.

Wat doe je om risico's te voorkomen? 

Privé heb ik AVG en op het werk ook. Overigens zullen de bewoners niet uit eigen beweging iets op gaan zoeken op het Internet. Dat kunnen ze niet bedenken. We hadden ooit een cliënt die maar op wat knoppen drukte en toch terecht kwam op wat minder geschikte sites, vandaar wifi uit… We dus hebben bewust de wifi uitstaan, zo kunnen ze toch gamen, maar zijn de risico's online kleiner. We hebben dit beschreven in de zorgplannen, maar dit kan eigenlijk nog wel beter; het gaat tenslotte ook over de rechten van onze bewoners.

Heb je voldoende momenten met en zonder digitale middelen? 

Jazeker, al is de tijd zonder mobiele middelen wel aanzienlijk kleiner dan bijvoorbeeld vorig jaar. Digitale TV en Netflix; privé hé. Maar ook moet je toch voor een heleboel informatie het internet op. Of je nou wil of niet, dit is maatschappelijk zo gewoon geworden. Ik begrijp dan ook wel dat cliënten dit ook willen.

Waarom heb je wel of niet gekozen om een selfie te maken voor bij het artikel? 

Wel een selfie hoor, leuk, doe ik vaker, ik maak met  cliënten ook weleens een foto of een selfie. We maken dan hele leuke foto's bij hele normale situaties bijvoorbeeld koken. Het gaat soms om eigen ontwikkeling, kijken naar jezelf, wie ben ik? Zet het in als middel om spanning te doorbreken. Gegarandeerd dikke pret! En natuurlijk verwijder ik de foto's en af en toe stuur ik een foto door naar verwanten. Daar genieten ze ook van.

Wil je het artikel op intranet of op internet?

Mag op internet, maar dan iets anoniemer in verband met de privacy van cliënten en collega's, dus graag dan de locatie waar ik werk niet vermelden.

Heb jij zelf een vraag aan het CIS? 

Voor begeleiders is het ook fijn om op simpele wijze dingen uitgelegd te krijgen als het om het werken met internet gaat. Ik had bijvoorbeeld laatst een training OneNote en dat gaat me dan weer bijna te snel. Er wordt aangenomen dat het allemaal logisch is voor anderen en dus begrepen wordt, maar het duizelt me wat er kan en moet. Ik weet echt wel dat het wat gaat opleveren, maar het kost me nu tijd en ruimte om het onder de knie te krijgen. Voel me wel een sufferd op dit gebied; hoor overigens ook van andere begeleiders dat ze het ook niet begrijpen. Kan ik een overzicht krijgen wat met elkaar te maken heeft rond Office365? Bijvoorbeeld een stroomloopschema van handelingen. Ik ben een plaatjesdenker dus zie het graag voor me.

Antwoord CIS: Dit horen we vaker en we ondervinden het zelf ook als het gaat om Office365. Er is dus in elk geval een training te volgen als individu of als team. Ook kan je bij Communicatie vragen stellen, zij kunnen ook op locatie komen om jullie te helpen met het werken in Office365. Een compact overzicht is inderdaad handig, we gaan vanuit CIS eens vragen of ze die toevallig al hebben liggen.

Aan wie wil je het diamantje overdragen? 

Ik zou graag onze nieuwe divisiedirecteur Anja Winkelaar de MediaDiamant door willen geven want ik vermoed dat zij er heel handig mee is!

Sonja Heijkamp,
CIS-Consultatieteam

Foto boven: de gehaakte diamant gemaakt door Marleen den Hollander.

Lees alle afleveringen van de estafette column Mediadiamant..