Film: Samen werken aan een goed leven voor Jeroen Jeroen

16 december 2015

Korte film over Jeroen van den Bos. Hij woont bij Amerpoort en was eerder hoofdpersoon in een tv-documentaire. Hoe gaat het nu met hem?

Op 31 mei 2012 werd op Nederland 3 in het programma Holland Doc de documentaire "Jeroen Jeroen" uitgezonden. In deze documentaire volgen regisseurs Peter Lataster en Petra Lataster-Czisch gedurende vier maanden het leven van de dan 15-jarige Jeroen van den Bos, zijn moeder Anita en zijn vaste begeleider Kevin. In deze aansprekende documentaire werd duidelijk hoe de omgeving van Jeroen voortdurend op de proef werd gesteld door het gedrag van Jeroen.

Kort na de opnames van de documentaire is Jeroen bij Amerpoort komen wonen. Aanvankelijk op het terrein van Nieuwenoord, in het Klooster, maar sinds juni 2014 woont Jeroen in de woning Parnassia op de locatie Kwatrijn. Ruurd Leenders, begeleider bij Amerpoort en filmmaker, heeft Jeroen daar opgezocht met zijn camera. In een korte film schetst hij een portret van hoe het nu met Jeroen gaat. Hij bekijkt deze beelden samen met Anita, de moeder van Jeroen en heeft een indringend gesprek met haar over de verandering bij Jeroen.

Rustig

In de beelden van 2015 komt een heel andere Jeroen naar voren. Jeroen is rustig, gaat samen met zijn begeleider op pad om boodschappen te doen en zit vervolgens rustig aan tafel te midden van andere bewoners. Moeder geeft vervolgens aan dat Jeroen nog nooit zo ontspannen is geweest. Ze is hier heel blij om en –zoals zij het zelf zegt- dankbaar naar de begeleiders.

Ruurd Leenders maakte deze film voor Amerpoort. Hij is vertoond tijdens het werkbezoek dat staatssecretaris Van Rijn onlangs bracht aan Amerpoort. Waarom wilde Amerpoort dat juist deze beelden aan hem werden getoond? Richard Lek, clustermanager van Het Kwatrijn:

"We wilden de staatsecretaris laten zien dat juist de begeleiders elke dag het verschil maken voor onze bewoners. We konden een prachtig verhaal vertellen over de structuur van de organisatie, de methodieken, het herontwerp… Allemaal wel belangrijk natuurlijk. Maar dit is waar het werkelijk om gaat: een cliënt, zijn begeleider en zijn moeder. Ruurd zegt het heel mooi in zijn film: hij wil juist deze mensen een stem geven."

De film is nu ook online te bekijken:

${video}

Wij helpen je graag!

Heb je een zorgvraag of wil je meer weten over onze dienstverlening? De consulenten van het Klantbureau staan klaar voor (aanstaande) cliënten, familie of vertegenwoordigers en verwijzers. 

Klantbureau