Paladijn

Een particulier initiatief van ouders die zelf voor hun kind met verstandelijke beperking deze woonvorm hebben gerealiseerd.

Paladijn is een wooninitiatief in Almere dat plaats biedt aan 25 (jong) volwassenen met een verstandelijke beperking in de leeftijd 20-50 jaar. Dit wooninitiatief biedt ouders en hun kinderen zeggenschap over hoe de zorg en begeleiding eruit ziet in samenspraak met Amerpoort.  Naast het beginsel ‘zo zelfstandig mogelijk wonen’ wordt er 24-uurszorg geboden door Stichting Amerpoort.

Uitgangspunt is: Wat je kunt doe je zelf en wat je kunt leren, ga je leren. De onderlinge relatie van bewoners, hun ouders/ belangenbehartigers en de begeleiders is hierbij van groot belang. Het leven van de bewoner is het uitgangspunt van de ondersteuning. Aandacht, respect, geduld en betrokkenheid spelen hierin een grote rol.

De 25 bewoners gaan door de weeks (en sommige ook zaterdag) naar hun werk of dagbesteding. Dat varieert van industrieel werk, tot werken in de groenvoorziening, een opleiding volgend aan een kunstenaarsopleiding of werkzaam in de horeca. De meeste bewoners gaan 3 tot 5 dagen naar hun werk of dagbesteding.

In Paladijn wordt elke maand een bewonersvergadering gehouden. In een  bewonersvergadering wordt de wensen van de bewoners geïnventariseerd en gaat daar onder leiding van een begeleider mee aan de slag. Dit varieert van de invulling van vrije tijd, het vieren van verjaardagen en feestdagen, tot de kwaliteit van de maaltijden. Op uitnodiging van de bewoners kunnen bestuursleden worden uitgenodigd.

De begeleiders helpen bij de persoonlijke verzorging, de medicatiezorg en het aanleren van vaardigheden. Ze bieden ook een luisterend oor en onderhouden het contact met ouders en verzorgers. Daarnaast heeft iedere bewoner een persoonlijke begeleider die overzicht houdt over het totale welzijn van die specifieke bewoner. Overdag en in de avond zijn er meerdere begeleiders aanwezig en ’s nachts is er een slaapdienst.

De rol van de ouders blijft belangrijk; het was hun initiatief en zij zijn als ouders van de bewoners direct betrokken bij de invulling van de zorg. De ouders zijn betrokken op afstand en plezierig aanwezig indien nodig.

Ligging

Het stoere en met zorg vormgegeven gebouw bestaat uit vier woonlagen met brede gangen zodat het rolstoeltoegankelijk is. Er bevinden zich 5 appartementen op de begane grond en zeven op de eerste, tweede en derde etage. Op de begane grond en de tweede etage zijn gemeenschappelijke woonkamers ingericht. De appartementen met hoge plafonds bestaan uit een kitchenette, woonkamer, slaapkamer en een volwaardige badkamer. Elk appartement heeft een balkon en er is een gezamenlijke tuin.

Paladijn staat aan de rand van woonwijk de Stripheldenbuurt in Almere en is goed te bereiken met het openbaar vervoer. Station Almere Oostvaarders ligt op loopafstand.

Website 

Stichting Paladijn: www.paladijn.net

Routeplanner