Operaweg

Begin 2020 is de woonlocatie Operaweg geopend.

Aan de Operaweg staat een gebouw met 24 studio’s en 9 appartementen voor mensen met een licht tot matig verstandelijke beperking in Amersfoort. De nieuwbouw heeft de oude locaties Bombardonstraat en Meerdonk in Amersfoort vervangen. Ook zijn clienten van andere locaties binnen Amerpoort naar de Operaweg gekomen..

Voor wie

In het nieuwe gebouw wonen verschillende groepen mensen met een licht tot matig verstandelijke beperking. Van jong volwassen tot ouder wordend. Er kan sprake zijn van bijkomende problematiek zoals psychiatrische problemen of gedragsproblemen. Het gebouw is niet geschikt voor mensen die verpleegzorg nodig hebben. 

De woning

Het gebouw bestaat uit drie woonblokken van elk twee verdiepingen, die met elkaar zijn verbonden door een extra binnentrap. Elk blok bestaat uit een woonkeuken en een aantal studio’s of appartementen. De studio’s zijn op de onderste vier verdiepingen. Elke studio heeft een eigen douche/toilet en keukenblokje. In de woonkeuken kunnen de cliënten samen eten en elkaar ontmoeten. 

Op de bovenste twee verdiepingen zijn appartementen. Mensen met een licht verstandelijke beperking wonen daar zoveel mogelijk zelfstandig. In de gezamenlijk inloopruimte kunnen ze terecht voor hulp, advies, samen koken of een kopje thee. Ook organiseren bewoners daar zelf bijvoorbeeld een spelletjesavond.

De begeleiding

Er is 24 uur per dag begeleiding. De mate van begeleiding verschilt per groep en is afhankelijk van wat iemand nodig heeft. Begeleiders bieden een veilige woonomgeving waar cliënten zich thuis voelen en zich kunnen ontwikkelen. Wat kun je leren? Wat kun je zelf? Hoe kun je vaardigheden behouden als je ouder wordt? Er is aandacht voor sociale vaardigheden, werk en scholing en vrijetijdsbesteding. Wonen in de wijk betekent ook deel uitmaken van de samenleving. Daarom zoekt de Operaweg ook verbinding met vrijwilligers en de buurt. 

De omgeving

De nieuwbouw aan de Operaweg maakt deel uit van de nieuwe stadswijk Hogekwartier, die nu wordt gebouwd. De stadswijk ligt op de grens van de wijken Liendert en Rustenburg. In de directe omgeving is een supermarkt en een sportcentrum met zwembad. Het winkelcentrum aan de Wiekslag is een kwartiertje lopen. Via de Hogeweg is de Operaweg goed bereikbaar met de auto en het openbaar vervoer. 

Routeplanner