Hoenderberg 47 (Etrog)

Een huiselijke locatie voor ouderen, waar alle ruimte is voor joodse tradities en rituelen.

Voor wie

Hoenderberg 47 is een huiselijke en rustige locatie voor ouderen met een verstandelijke beperking, die soms ook gedragsproblemen hebben. Hoenderberg 47 in de zomer van 2020 geopend. De bewoners zijn grotendeels afkomstig van de joodse locatie Etrog. Hoenderberg 47 is voor de cliënten een veilige en vertrouwde plek, waar ruimte is om te leven volgens de joodse tradities. Ook niet-joodse cliënten zijn welkom. 

De woning

De woning is helemaal ingericht op ouderen en verpleegzorg. Het is ruim, gelijkvloers en er is een tuin waar cliënten graag een ommetje maken. De bewoners van Hoenderberg 47 ontmoeten elkaar in de huiskamer met open keuken. De keuken is dubbel uitgevoerd, waardoor vlees en melk gescheiden blijven. De bewoners hebben een eigen kamer, die naar hun smaak is ingericht. Douche en toilet zijn aangepast voor gebruik door minder validen. Het pand ademt de sfeer van rust en huiselijkheid. 

De begeleiding

Begeleiding is 24 uur per dag aanwezig en zorgt voor een veilige en vertrouwde omgeving. Zorgverleners met diverse kennis en expertise werken samen op de Hoenderberg. Er is een fysiotherapie ruimte, muziektherapie en is een nauwe samenwerking met huisarts en de arts verstandelijk gehandicapten. De begeleiders werken vraaggestuurd. Cliënten praten in huiskameroverleggen mee over wat zij belangrijk vinden. 

Ook komen de joodse rituelen en tradities terug in de dagelijkse praktijk. De begeleiding is op de hoogte van de joodse gebruiken en ondersteunt de cliënt daarbij. Niet-joodse cliënten zijn van harte welkom. Wel verwachten we van elke cliënt respect voor het jodendom. 

Amerpoort heeft een samenwerkingsverband met het Joods Zorgcircuit, opgericht door de joodse zorginstellingen in Nederland. Doel is een passend zorgaanbod voor de joodse doelgroep.

De omgeving

De Hoenderberg is een rustig hofje in de Amersfoortse nieuwbouwwijk Vathorst. In het hofje zijn verschillende woonlocaties en dagbestedingen van Amerpoort, die allemaal gericht zijn op ouderen en/of verpleegzorg. Onderling is er veel samenwerking in de medische zorg. Voor de veelal oudere of minder valide cliënten liggen wonen en dagbesteding dicht bij elkaar. Daardoor kunnen ze gemakkelijk even gaan rusten als dat nodig is.

Op de Hoenderberg is ook het Leerhuis Hoenderberg, een samenwerking van Amerpoort en MBO Amersfoort. Leerlingen krijgen les op de Hoenderberg en brengen hun kennis direct in de praktijk. 

De Hoenderberg is goed bereikbaar met de auto en het openbaar vervoer. Op 10 minuten fietsen is het grote winkelcentrum en station Vathorst.  

Meer weten

Het Klantbureau weet of er plek is bij Hoenderberg 47.

In 2020 heeft de EO een documentaire uitgezonden van filmmaker Iris Mimon over de verhuizing van Etrog naar Hoenderberg 47. Via deze link is deze documentaire 'De laatste verhuizing' terug te kijken.  

Etrog is zorg met nesjomme
Zosia Skubisz | Coördinerend begeleider bij Etrog

Routeplanner