Dennenweg 18a (Franciscus)

Wonen voor kinderen met licht verstandelijke beperking vanuit een antroposofische visie.

In Franciscus wonen voornamelijk kinderen met een lichte of matige verstandelijke beperking. Een enkeling heeft moeilijk verstaanbaar gedrag. Daarnaast is sprake van hechtingsproblematiek en/of autisme. Bij Franciscus krijgen de kinderen begeleiding vanuit een antroposofische visie. Het woonhuis is een van de locaties op het bosrijke omgeving van Christophorus in Bosch en Duin.

Beschermde leefomgeving

Fransiscus biedt kinderen een veilige en beschermde leefomgeving in een sfeervolle, huiselijke villa. Er zijn 2 huiskamers, waar de kinderen ook in kleinere groepjes samen kunnen zijn.  In totaal is er plaats voor 10 cliënten. Ieder kind heeft een eigen kamer. Er slaapt 1 kind beneden, daarnaast is er een speelkamer waar je je terug kunt trekken voor een prikkelarmere omgeving voor de 1 op 1 begeleiding van een cliënt. De andere 9 kinderen hebben boven een kamer. Het gevarieerde aanbod aan speelgoed wordt regelmatig gewisseld. Op deze manier is er voldoende om mee te spelen, maar is geen sprake van overdaad. In de grote, afgeschermde tuin kunnen de kinderen naar hartenlust schommelen, op de trampoline springen, in de zandbak spelen en met de skelter rijden. Logeren is ook mogelijk.

Hechtingsproblematiek

In Franciscus is 24 uur per dag begeleiding aanwezig. De medewerkers besteden veel aandacht aan totale communicatie. Ze werken met pictogrammen, ondersteunende gebaren en er is een medewerkersbord. Het team van Franciscus is gespecialiseerd in hechtingsproblematiek. Overdag zijn de kinderen op school , waar zij met de fiets of taxi naartoe gaan. In het weekend kijken ze op zaterdagavond met chips en cola op schoot naar een leuke film. Op zondagochtend wordt er gezellig met elkaar uitgebreid ontbeten. Verder gaan de kinderen bijvoorbeeld wel eens wandelen of doen ze samen boodschappen.

Het team

Op creatieve wijze en met inlevingsvermogen aansluiten op de (zorg)vragen vraagt om een stevige basis, zelfinzicht en maatschappelijke kennis. Daarom volgt het team van begeleiders regelmatig trainingen op het gebied van autisme, seksualiteit, epilepsie en omgaan met agressie. Voor elk kind wordt bekeken welke ondersteunings- en ontwikkelingsvragen het heeft. Wij hechten veel waarde aan afstemming met de ouders en/of voogden van de kinderen.

Gemeente Zeist

Franciscus is te vinden op het bosrijke omgeving van Christophorus in Bosch en Duin (gemeente Zeist). Hier staan ook 8 andere woonhuizen en een aantal dagbestedinglocaties van Christophorus. Voor een deel gevestigd in karakteristieke villa’s uit het begin van de vorige eeuw, voor een deel in later gebouwde panden met een eigen architectuur. Christophorus beschikt over een eigen gezondheidscentrum.

Antroposofie

Christophorus biedt zorg en ondersteuning vanuit een antroposofische visie. Lees meer over de visie van Christophorus.

Routeplanner