Baarnseweg 6 (Demetrius)

Bij Demetrius wonen 12 volwassenen met een matig tot ernstig verstandelijke beperking.

De bewoners krijgen begeleiding en verzorging vanuit een antroposofische visie. Demetrius is een woonhuis van Christophorus en bevindt zich op het groene terrein van Bosch en Duin in de gemeente Zeist. 

Rustig en huiselijk 
De woongroep bevindt zich op de eerste en tweede verdieping van een groot monumentaal pand aan de Baarnseweg 6. In deze 2 woonlagen wonen 2 groepen van 6 bewoners die elk een eigen keuken en een gezellige woonkamer hebben. Het is er gezellig en rustig en er hangt een huiselijke sfeer. Alle cliënten hebben een eigen, ruime kamer met een wastafel. Door de ligging van het woonhuis hoor je, behalve het fluiten van de vogels, weinig geluiden van de omgeving. Er is een dakterras waar je zowel in de zon als in de schaduw kunt zitten met uitzicht op vele prachtige bomen en de grote open tuin met schommel die ook bij het woonhuis hoort.

Totale communicatie 
Bij bewoners van Demetrius is naast een matig tot ernstig verstandelijke beperking ook sprake van bijvoorbeeld het syndroom van Rett, syndroom van Down, een stoornis in het autistisch spectrum en NAH. Sommige bewoners van Demetrius kunnen niet of nauwelijks spreken, er is aandacht voor totale communicatie. Wij werken met pictogrammen, verwijzers en gebarentaal. Overdag gaan de meeste cliënten naar dagbesteding in de buurt: Tuin, Kompas of Evenaar. Daar werken zij in de buitenlucht, ontwikkelen hun creatieve vaardigheden of komen er om te ontspannen. Sommige bewoners hebben ‘meerzorg’ en blijven gedurende de hele dag in huis, waardoor er 24 uur per dag begeleiding aanwezig is in Demetrius.

Medewerkers van Demetrius 
Een sterke persoonlijke betrokkenheid en rustige bejegening is kenmerkend voor de begeleiders bij Demetrius. Zij zorgen ervoor dat de bewoners zich veilig voelen en zich zo goed mogelijk kunnen ontplooien. Op creatieve wijze en met inlevingsvermogen aansluiten op de (zorg)vragen vraagt om een stevige basis, zelfinzicht en maatschappelijke kennis. Het team is geschoold in het omgaan met autisme en er zijn regelmatig verdiepende en scholende bijeenkomsten over moeilijk verstaanbaar gedrag, bejegening en innerlijke houding.

Ligging 
Demetrius is te vinden op het bosrijke terrein van Bosch en Duin, gemeente Zeist. Hier wonen zo'n 90 kinderen en jongvolwassenen met een verstandelijke beperking in 10 bijzondere huizen met een warme sfeer. Op dit terrein heeft Christophorus ook een aantal dagbestedinglocaties en u vindt er een gezondheidscentrum. 

Antroposofie

Christophorus biedt zorg en ondersteuning vanuit een antroposofische visie. Lees meer over de visie van Christophorus.

Routeplanner