Jans Pakhuys

Jans Pakhuys is een cadeauwinkel, galerie en atelier ineen.

Over Jans Pakhuys

Jans Pakhuys is een cadeauwinkel, galerie en atelier ineen. Op de begane grond zijn exclusieve geschenken te koop in verschillende prijsklassen. Kleurrijke kunst- uiteraard ook te koop- siert de wanden van de galerie. Boven de winkel zijn de kunstenaars van Amerpoort aan het werk.

Mensen met een licht tot matig verstandelijke beperking maken en verkopen hier kunst en bijzondere geschenken. Dit doen zij samen met andere kustenaars, medewerkers en vrijwilligers. De activiteiten variëren van creatief en artistiek tot dienstverlenend en administratief. Jans Pakhuys is een inspirerende en leerzame werkplek, in het centrum van Amersfoort.

Winkel 

In de cadeauwinkel zijn exclusieve geschenken te koop, zoals kaarsen en sieraden. De cliënten maken veel geschenken zelf. Een team van cliënten, vaste medewerkers en vrijwilligers houdt de cadeauwinkel draaiende.

Atelier 

In de ateliers in Amersfoort en Baarn maken kunstenaars met een verstandelijke beperking schilderijen en andere kunstwerken. Dit doen zij onder begeleiding van professionele kunstenaars. In de galerie en op andere plekken in het land zijn er doorlopend exposities. De kunst van de cliënten van Jans Pakhuys is nationaal bekend dankzij de (vroegere) kunstagenda en het prachtige kunstservies.

Contact 

Winkel en atelier 
janspakhuys@amerpoort.nl

Kunst Amerpoort 
kunst@amerpoort.nl

Ligging

Jans Pakhuys is centraal gelegen op een mooie locatie in de binnenstad van Amersfoort. Het gebouw is rolstoeltoegankelijk. Jans Pakhuys heeft ook twee ateliers in Baarn: in Theater de Speeldoos en in het Cultureel Centrum op locatie Nieuwenoord.

Winkel

In de cadeauwinkel van Jans Pakhuys in Amersfoort verkopen mensen met een licht of matig verstandelijke beperking bijzondere geschenken en kleurrijke kunst.

Openingstijden 

Dinsdag t/m vrijdag 10.30 - 17.00 uur 
Zaterdag 10.00 - 17.00 uur

Volg ons op Facebook.

Onze producten

Bij Jans Pakhuys kunt u terecht voor kleurrijke cadeau's van hoge kwaliteit en unieke kunst, gemaakt door kunstenaars met een verstandelijke beperking. Kunst en porselein, spiegels en glazen, kaarsen en sieraden, agenda’s en notitieboeken, zeepjes, houten speelgoed en kraamcadeau's. Een uitgebreid assortiment, met liefde en aandacht gemaakt. Al deze producten zijn te koop in onze winkel in Amersfoort.

Verkooppunten

Onze porseleinserie en overige artikelen zijn te koop op verschillende locaties. Zo is er vaak een verkoopadres porselein en overige (pdf) bij u in de buurt. Contact kunt u opnemen via kunst@amerpoort.nl.

Een deel van de schilderijen kunt u bezichtigen in onze galerie. Heeft u interesse in andere schilderijen? Neem dan contact met ons op voor een bezichtiging. Hieronder ziet u een aantal voorbeelden van schilderijen.

Cadeauwinkel

In de cadeauwinkel van Jans Pakhuys verkopen mensen met een licht of matig verstandelijke beperking bijzondere geschenken en kleurrijke kunst. Samen met een team van vaste medewerkers en vrijwilligers helpen ze de klanten en runnen ze de winkel. De cliënten die hier werken, maken veel producten zelf. Jans Pakhuys is gevestigd in het gezellige winkelhart van Amersfoort.

In de winkel zijn allerlei producten te koop, zoals kaarsen, sieraden, agenda’s, zeepjes, porselein en houten speelgoed. De sfeer is gemoedelijk en warm, het werk is uiteenlopend en uitdagend.

In de winkel staan cliënten de klanten te woord, ze geven informatie over de producten, rekenen de cadeaus af en pakken deze met zorg in. Hun creatieve kwaliteiten spreken ze aan bij het maken van de producten. Ook de meer zakelijke en praktische kanten van het uitbaten van een winkel komen aan bod; de cliënten helpen bijvoorbeeld ook bij de inkoop, de administratie en de schoonmaak.

Door de grote variatie aan taken kan iedere cliënt werk doen dat goed bij hem of haar past. Iedere cliënt heeft een persoonlijk plan. Sommige activiteiten doen cliënten alleen, andere juist in groepsverband. Een representatief voorkomen is belangrijk en iedereen die hier komt werken krijgt een proefperiode van 3 maanden. Per dag werken er ongeveer 8 cliënten, samen met vaste medewerkers en vrijwilligers. Begeleiders ondersteunen de cliënten.

Ligging

Jans Pakhuys is centraal gelegen op een mooie locatie in de binnenstad van Amersfoort. Dit zorgt voor een gezellige sfeer. Contact met voorbijgangers en vaste klanten is vanzelfsprekend. Jans Pakhuys heeft naast een cadeauwinkel ook een atelier en galerie. Het gebouw is rolstoeltoegankelijk.

 

Ateliers

Kunstenaars met een licht tot matig verstandelijke beperking maken schilderijen en andere kunstwerken in de ateliers van Jans Pakhuys.

Elke dag maken 14 kunstenaars met een licht tot matig verstandelijke beperking schilderijen en andere kunstwerken in het atelier van Jans Pakhuys. Professionele kunstenaars begeleiden hen. Waar het kan, werken de cliënten zoveel mogelijk zelfstandig. Jans Pakhuys ligt in het historische centrum van Amersfoort. Jans Pakhuys heeft ook twee ateliers in Baarn.

Cliënten die in de ateliers werken, dagen we uit om hun artistieke talent verder te ontwikkelen. Ze leren verschillende technieken en maken kennis met allerlei creatieve materialen, zoals olieverf, fineliner en pastelkrijt. De kunstwerken exposeren we in de galerie van Jans Pakhuys en op diverse locaties in het land. De kunst van de cliënten verwerken we ook in allerlei exclusieve geschenken en is daardoor nationaal bekend.

De kunstenaars van Jans Pakhuys maken eigen werk en werken ook in opdracht. Soms staat een bepaald thema centraal, zoals ‘theater’ of ‘750 jaar Amersfoort’. De cliënten werken vooral individueel, maar er zijn ook projecten waar de cliënten samen aan werken.

We zoeken altijd manieren om een cliënt zo zelfstandig mogelijk te laten werken. Dat kan betekenen dat de cliënt iets de eerste keer samen met een begeleider doet, of dat we een taak in kleine deeltaken opdelen. Iedere cliënt heeft een persoonlijk plan.

Ligging

Jans Pakhuys is centraal gelegen op een mooie locatie in de binnenstad van Amersfoort. Dit maakt Jans Pakhuys een dynamische plek om te werken. Jans Pakhuys heeft naast een atelier ook een galerie en cadeauwinkel. Het gebouw is rolstoeltoegankelijk.

Jans Pakhuys heeft ook twee ateliers in Baarn: in Theater de Speeldoos en in het Cultureel Centrum op locatie Nieuwenoord.

 

Kunstenaars

Een overzicht van onze kunstenaars.

Jaap Aalten (1951) is een tekenaar die vanuit zijn gedetailleerde waarneming graag zijn eigen interessegebieden vorm geeft. Meestal zijn het landschappen met mensen en gebouwen. Op dit moment is hij aan het experimenteren met wat je met fantasie in je tekening kan doen. Met een sterk fotografisch geheugen is hij voorzien van een encyclopedie aan beelden in zijn hoofd. Voor het tekenen put hij uit zijn eigen geheugen, wat op een archief lijkt, om bijvoorbeeld gedetailleerde landschappen of cockpits van vliegtuigen te tekenen.

Elise Alberts (1983) schildert sprekende natuurschilderijen en prachtige versies van oude meesters, versiert een meubel of maakt een kleine ets. Van ruim gebaar tot minutieuze details, van figuratief naar abstracte patronen. Moeiteloos combineert zij de stijlen met elkaar om tot een prachtige eindresultaat te komen. Haar intuïtief getekende patronen als vlakvulling lijken wel van fijn zwart kant te zijn gemaakt. Elise Alberts is een vakvrouw met een goed oog voor compositie, kleur en detail. Haar hand is net zo vastberaden als zijzelf.

Hans Bakker

Rick van den Berg (1992) is een jongen op onderzoek naar zichzelf in verschillende creatieve uitingen. Hij tekent, maakt muziek en werkt ook bij de multimedia werkplaats. Rick van den Berg tekent graag en wil daar beter in worden. Met een zelfkritische houding haalt hij het beste in zichzelf naar boven. Rick van den Berg is zeer geïnteresseerd in de Japanse manga tekeningen die hij als voorbeeld gebruikt voor zijn eigen tekenkunst.

Lidy Besteman

Selwin Blokzijl

Ruben Boshuizen

Sasja Bögels

Ghislaine Collard

Monique van Deventer

Monica Dierikx

Ton van Diest

Salina Donselaar

Klaas Frank van Doornik

Ronald Edelman

Rose-Marie van Eldik

Jolande Geurtsen

Tim Glashorst

Brenda de Graaf

Klaasje de Graaf

Ton de Haan

Dick van der Harst

Diana van den Hazel

Ada Hille

Jan van der Linden

Kristen Lovell

LInda Meijer

René Nederpelt

Diana van Oostrum

Anke Pauw

Manuel Poelstra

Michel de la Porte

Anita Scheerder

Lies Schokker

Piet Schopping

Arno van der Sluijs

Daan Sonnenberg

Diede van der Steege

Caroline Sterkman

Astrid van Veen

Lilian Wagemaker

Menno de Wagt

Stijn Zeelenberg

Exposities

Jans Pakhuys vier feest!

25-jarig jubileumfeest start met fototentoonstelling ‘Dit ben ik’

Kunstatelier en galerie Jans Pakhuys in Amersfoort viert vanaf zaterdag 18 november haar 25-jarig jubileum met allerlei activiteiten. Zaterdag 18 november is vanaf 10.00 uur de jaarlijkse wintermarkt in de Grote Sint Jansstraat. Vanaf 13.00 uur start een tentoonstellingsroute door de stad en om 15.00 uur opent Jans Pakhuys de fototentoonstelling ‘Dit ben ik’ met prachtige indringende portretten van de kunstenaars van Jans Pakhuys.

Vanaf 10.00 uur kunnen bezoekers terecht bij de jaarlijkse Wintermarkt van de ondernemers aan de Grote Sint Jansstraat. In de winkel en kraampjes zijn naast de producten van Jans Pakhuys ook allerlei andere ambachtelijke producten te koop die zijn gemaakt door mensen met een beperking.

Van 13.00 tot 17.00 uur kunt u vanuit de winkel van Jans Pakhuys een tentoonstellingsroute lopen door de binnenstad van Amersfoort. Kunstwerken van Jans Pakhuys zijn te bewonderen bij Grand Café Nul 33, Frame.de.Galerie en St. Pieters Bloklands Gasthuis.

Om 15.00 uur opent Jans Pakhuys in haar galerie de fototentoonstelling ‘Dit ben ik’ met portretten van de hand van fotografen Ineke Oostveen en Sander Troelstra. Zij hebben de kunstenaars van Jans Pakhuys weten te vangen in prachtige, indringende portretten. Deze portretten kunt u ook bewonderen in het gelijknamige jubileum kunstboek met portretten en kunst van de bijna 100 kunstenaars die in die 25 jaar bij Jans Pakhuys en haar voorloper Galerie Hof 12 hebben gewerkt. De presentatie van het boek is op vrijdag 1 december om 15.00 uur in Jans Pakhuys.

Januari 2018
Als afsluiter van de feestelijkheden is er vanaf 1 januari 2018 een solotentoonstelling van de bekende kunstenaar Piet Schopping in de Observant aan het Stadhuisplein 7 in Amersfoort. Vanaf 5 januari zal Jans Pakhuys een selectie kunstwerken uit het kersverse kunstboek 'Dit ben ik' in haar galerie tentoonstellen.

 

 

 

Eerdere exposities

 • ZomerExpo
 • Solo5
 • Tentoonstelling ”Ongewone Kunst” in Museum Nairac in Barneveld
 • Solo4
 • Salon 2016
 • Huisartsenpraktijk Vondelplein Amersfoort
 • Solo tentoonstelling Dick van der Harst in het Trefpunt en de Marcuskerk in Leusden
 • MAD musée in Luik, België
 • Expositie in Het Berghotel in Amersfoort
 • Werkgroep deskundigheidsbevordering Huisartsenzorg
 • Special Arts

Routeplanner

Nieuws van deze locatie

Wij helpen u graag!

Meer weten over onze diensten of informatie over beschikbare plaatsen? Direct aanmelden? Onze medewerkers staan klaar voor alle (aanstaande) cliënten, hun verwanten en vertegenwoordigers.

Contact & Route