Bijeenkomst 'pubers met ernstige beperkingen: wat kun je verwachten?'

De inschrijving voor dit evenement is inmiddels gesloten.

Op 3 april aanstaande organiseert het team LIS (Lichamelijkheid, Intimiteit en Seksualiteit) driemaal een bijeenkomst voor ouders en andere verwanten en voor professionals van kinderen, jongeren, en jongvolwassen met een ernstige beperking.

In deze bijeenkomst wordt er een presentatie gehouden over puberteit bij mensen met een ernstige beperking en gaan we daarna in groepjes uit elkaar om een onderwerp wat daarmee te maken heeft verder te bespreken.

Het programma
Plenaire presentatie “Puberteit en (Lichamelijke) ontwikkeling” - Sprekers Harriët Schoenmakers en Gerjanne Vlasveld.

In deze presentatie vertellen we je over de overeenkomsten en de verschillen tussen de puberteit voor jongeren zonder en jongeren met een beperking. Wat gebeurt er in het lichaam? Hebben deze jongeren ook een seksuele ontwikkeling? En wat zie je in de puberteit in hun gedrag?

Vervolgens een themabespreking van één van onderstaande thema’s:

Lichamelijke ontwikkeling
We bespreken samen hoe het lichaam van een puber verandert. Onderwerpen zijn bijvoorbeeld: groei van het lichaam, menstruatie, invloed van puberteit op epilepsie of vergroeiingen. We horen informatie over allerlei lichamelijke onderwerpen. Welke onderwerpen moeten we niet vergeten als we samen met ouders en een multidisciplinair team om de tafel zitten?

Lichaamsbeleving
Onderwerpen van gesprek in deze themabijeenkomst zijn bijvoorbeeld: privacy, verzorging, eigen kracht beheersen, zelfbevrediging. Wat is de veranderende behoefte van deze pubers wat betreft hun eigen lichaam en moeten wij ze daarin iets nieuws bieden?

Sociale ontwikkeling
Pubers met ernstige beperkingen laten vaak ook ander gedrag zien en een andere omgang met elkaar of met de volwassenen. Onderwerpen waar we met elkaar over in gesprek gaan zijn bijvoorbeeld: verliefdheid, contacten, verschuivende interesses. Is het nodig om deze jongeren hierin op een nieuwe manier te begeleiden?

Voorkeur voor een thema kunt u doorgeven bij het aanmelden. Er is gelegenheid voor vragen en om diverse voorlichtingsmaterialen en hulpmiddelen te bekijken.

Tijd en plaats
Er zijn 3 bijeenkomsten georganiseerd op deze dag. Inhoudelijk is het steeds dezelfde bijeenkomst.

Tijden: 9.30-12.00 uur | 13.30-16.00 uur | 19.00-21.30 uur
Locatie: Vosseveld-Kantoor. Birkstraat 84, 3768 HJ Soest.

Aanmelden en vragen
De inschrijving voor dit evenement is inmiddels gesloten.

Heb je nog vragen over deze bijeenkomst?
Mail naar LIS@amerpoort.nl
Graag tot ziens op 3 april!

Wij helpen je graag!

Heb je een zorgvraag of wil je meer weten over onze dienstverlening? De consulenten van het Klantbureau staan klaar voor (aanstaande) cliënten, familie of vertegenwoordigers en verwijzers. 

Klantbureau