Puberteit

Welke veranderingen vinden er plaats tijdens de puberteit bij jongeren met ernstige meervoudige beperkingen?

Jongeren met ernstige meervoudige beperkingen, worden nogal eens gezien als grote baby's of peuters. Want we zijn gewend om naar ontwikkelingsleeftijd te kijken. Wij vroegen ons af: Als je er nu eens van uitgaat dat het beter bij ze past als je ook rekening houdt met hun kalenderleeftijd? Wat merk je dan bij hen?

Onderzoek

Wij deden onderzoek bij deze groep jongeren en ontdekten dat er nog nauwelijks informatie of een visie beschikbaar is over jongeren met EMB. We vroegen heel veel mensen hoe je merkt dat jongeren met ernstige meervoudige beperkingen puber zijn.

Een moeder die we spraken zei:

‘Mustafa is nu 15. Ze zeggen dat hij als een baby is. Maar een baby wil niet naar een voetbalwedstrijd kijken van zijn lievelingsteam.  Dat wil hij wel.’

Met wat we ontdekten hebben we een boek geschreven: ‘Pubers laten van zich horen, Over jongeren met ernstige meervoudige beperkingen.’ Het boek is voor ouders, begeleiders en andere professionals. Dit is het eerste boek in Nederland dat over dit onderwerp geschreven is. In december 2016 hebben we een prijs gewonnen met ons boek; De Han Nakken prijs

Zelf aan de slag

Het boek is niet zomaar een einddoel, maar medewerkers en ouders binnen en buiten Amerpoort worden gestimuleerd er verder mee aan de slag te gaan. Dit doen we door het organiseren van  bijvoorbeeld een workshop, ouderavond of training. 

Met dit deel van de Amerpoort website hopen we dat jullie zelf aan de slag kunnen met dit thema.

Maak er gebruik van voor bijvoorbeeld je eigen ouderavond of teambijeenkomst. Of zoek tips over activiteiten die je kunt doen. Voor het gebruiken van deze informatie is geen toestemming voor nodig, Amerpoort vindt het fijn als de informatie uit ons onderzoek gedeeld wordt. Het is wel belangrijk om bij het gebruik ons boek en Amerpoort te vermelden.

En we horen heel graag terug wat het delen van dit materiaal bij jullie voor effect heeft gehad!

Direct naar

(leer)boek ‘Pubers laten van zich horen’ van Harriët Schoenmakers en Nadi de Vos Dijkslag.

 

We hopen dat jullie zelf aan de slag gaan met het thema puberteit. Maak er gebruik van voor bijvoorbeeld je eigen ouderavond of teambijeenkomst. Of zoek tips over activiteiten die je kunt doen. Je mag ook een deel van de documenten gebruiken. Zoek bijvoorbeeld een paar stellingen uit. Of gebruik een deel van de powerpoint. Voor het gebruiken van deze informatie is geen toestemming nodig, Amerpoort vindt het fijn als de informatie uit ons onderzoek gedeeld wordt. Het is wel belangrijk om bij het gebruik ons boek en Amerpoort te vermelden.

En we horen heel graag terug wat het delen van dit materiaal bij jullie voor effect heeft gehad!

Activiteiten

Op 28 februari 2018 hadden we een bijeenkomst over aanbod en activiteiten bij jongeren. Samen hebben we heel veel voorbeelden bedacht van activiteiten die zowel passen bij de ontwikkelingsfase als bij de kalenderleeftijd. Laat je inspireren!

Bijlages boek

De volgende bijlages staan in het boek, maar kun je hier ook apart zien:

  • Lijst lichamelijke ontwikkelingen in de puberteit
  • Lijst mogelijke oorzaken van gedragsveranderingen in de puberteit
  • Gespreksonderwerpen over lichaam en seksualiteit
  • Gespreksonderwerpen met ouders

Powerpoint

Hier staat een zeer uitgebreide powerpoint om te gebruiken bij bijvoorbeeld een teambijeenkomst, een training, een ouderavond. Je kunt er zelf de onderwerpen uithalen die je wilt gebruiken. De bijbehorende informatie vind je voor een groot deel in het boek.

Download EMB Puberteit Powerpoint

Stellingen

Wil je met je team of ouders in gesprek over verschillende onderwerpen om verder een visie te bepalen, dan kun je gebruik maken van deze stellingen.

Download Stellingen (pdf)

Test

Hoe ziet jouw aanbod voor pubers met EMB er uit? Beantwoord de stellingen en denk na over hoe jij pubers met EMB benadert.

Download De Test (pdf)

 

Op deze pagina vindt u een overzicht van handige links naar brochures, folders en webpagina's met informatie rond het thema puberteit bij mensen met een ernstige verstandelijke beperking.

Wij helpen je graag!

Heb je een zorgvraag of wil je meer weten over onze dienstverlening? De consulenten van het Klantbureau staan klaar voor (aanstaande) cliënten, familie of vertegenwoordigers en verwijzers. 

Klantbureau