Danielle Amelsbeek

Hallo, mag ik me even voorstellen?
Ik ben Daniëlle Amelsbeek woon in woongroep Calipso (dit is een ouderinitiatief)  te Almere Poort. Sinds juni 2019 ben ik werkzaam als ervaringsdeskundige.

Wat vind ik leuk en belangrijk om te doen als ervaringsdeskundige?
In mijn vrije tijd vind ik het leuk om te lezen, verhalen te schrijven en televisieseries. Alle drie de passies kunnen me helemaal meenemen naar andere en soms weleens mooiere wereld of me laten relativeren hoe goed ik het eigenlijk heb.

Daarom vind ik het ook leuk om met enthousiasme en plezier met taal en presentaties bezig te houden bij de ervaringsdeskundigen en maak ik opdrachten voor Ed Loket.

Verder vind ik het belangrijk om op te komen voor de belangen van mezelf en anderen. Daarom zit ik ook in de bewonersraad van de woongroep.

Waarom heb ik mezelf aangemeld als ervaringsdeskundige?
Omdat ik mijn verhalen graag wil delen. In de hoop om anderen te motiveren en te inspireren. Daarnaast wil ik hen die minder mondig zijn dan ikzelf een stem geven er zijn veel vooroordelen over mensen met een (verstandelijke) beperking en hierdoor wordt er (naar mijn idee) soms neerbuigend gedaan hier wil ik me graag voor inzetten.’

Wat wil ik bereiken als ervaringsdeskundige?
Het zou fantastisch zijn als mensen met een beperking serieuzer worden genomen. Te vaak worden we behandeld als kinderen. In de vorm van een hogere stem opzetten in combinatie met verkleinwoordjes  of wordt erover ons heen gepraat in plaats van met ons. Ik zou dit heel graag anders zien. Hopelijk kan ik zorgen voor een verandering al is hij maar heel klein.’

Waar kun jij iets over vertellen?
Door mijn jarenlange ervaringen in en om het ziekenhuis, chronisch ziek zijn en de uitdagingen die daarbij horen kan ik vertellen over hoe bijvoorbeeld ziekenhuisopnames in zijn werk gaan. Welke mogelijkheden er zijn om iemand meenemen naar een operatiekamer en hoe je vermaak kunt vinden. Doorzetten als het moeilijk zijn, en je eigen gevoel volgen, vertel ik graag over.

Als ze meer informatie willen over wonen in een ouderinitiatief. En heb ik ervaring bij de verkiezingen op het stembureau. Geef regelmatig training op MBO’s, HBO’s en doe mee met ‘Dit vind ik ervan’.

GAP-mending als inspiratie om ervaringskennis te positioneren in het onderwijs. Artikel Stembureau 2022 op website Hogeschool Utrecht.