Oneindig ver

Het liegt er niet om, de Amerpoort “LOCK DOWN”. Het terrein is verboden terrein geworden als er niet een dringende medische noodzaak is om je kind te bezoeken, en ik begrijp het best.

Lieve Walter,

Het liegt er niet om, de Amerpoort “LOCK DOWN”. Het terrein is verboden terrein geworden als er niet een dringende medische noodzaak is om je kind te bezoeken, en ik begrijp het best. We spreken over een ernstig kwetsbare doelgroep zodra de slagboom de scheiding aanbrengt tussen de wereld en de gehandicaptenwereld. In mijn hoofd vechten duizend gevechten. Hemelsbreed is mijn werkplek zo ongeveer 20 meter verwijderd van jouw zorgwoning, het zouden net zo goed 2000 kilometers kunnen zijn, zo dichtbij en tegelijkertijd zo ver verwijderd. Zo af en toe zie ik je voorbij rollen met iemand van de begeleiding, ik loop dan even naar buiten om je te zien, maar je kijkt niet op of om. Ik hoor daar niet, ook al ben ik aan het werk.

Uiteraard hou ik me zo goed mogelijk aan de regels van de zorginstelling, en eigenlijk heb ik geluk. Waar andere ouders hun kind niet kunnen bezoeken kan ik je, als personeel zijnde, tenminste nog zo af en toe zien.

Op tv hoor ik aantallen als “6 op de 10 mensen gaan besmet raken” en “we verwachten misschien wel 50.000 dodelijke slachtoffers” dat zijn geen getallen om onnozele grapjes over te maken. Als er een keuze gemaakt moet gaan worden wie tenslotte op de Intensive Care terechtkomt en het gaat om iemand met een ernstige beperking en een “gezond” iemand, dan hoef je niemand uit te leggen wie gekozen gaat worden, daar zal verder weinig discussie over gevoerd gaan worden. En zo zijn we in een horror film beland waar iedereen die in de gehandicaptenzorg werkt zijn adem op inhoud.

Je bent zo dichtbij maar ook zo ver weg, in mijn hoofd regeert de angst. Dat het virus ook jouw huis zal aantasten is duidelijk, het gaat geen deur voorbij, maar hoe we er dan verder mee om moeten gaan, ik heb geen idee, je bent kwetsbaar en ik weet niet hoe het met je weerstand gesteld is.
Het grote wachten is begonnen, en ondertussen staat de wereld stil en houden we onze adem in.

Over de auteur

Ada Hollenberg is moeder van Walter.
Dit blog verscheen eerder op daatjes.wordpress.com.