De kracht van Nieuwenoord

Het is een bijzondere tijd. Corona, een gemeen virus. Iets wat tot een paar maanden geleden nog ver weg was, ergens in China, beïnvloedt nu op alle manieren ons leven. Ook binnen Nieuwenoord.

Ingrijpende beslissingen

Overal bij Amerpoort, dus ook op Nieuwenoord, hebben we ingrijpende beslissingen moeten nemen om  risico’s zoveel mogelijk te verkleinen voor bewoners/cliënten en collega’s. Deze beslissingen nemen we met alle richtlijnen en adviezen van de RIVM en van de branchevereniging VGN (Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland) in de hand. Het zijn moeilijke besluiten, zoals het sluiten van dagbesteding, het toepassen van een bezoekregeling, het inrichten van locaties voor opvang van besmette bewoners die niet in de eigen woning verzorgd kunnen worden.

Mede door al deze maatregelen lijkt het te lukken het virus binnen Nieuwenoord in te dammen. Er zijn tot nu toe twee woningen op het woonpark getroffen door het virus, waarbij bewoners en collega’s besmet zijn geraakt. Eén van de twee woningen is inmiddels gelukkig weer corona-vrij. Ook zijn een aantal collega’s van andere locaties ziek geworden. Omdat iedereen zich goed aan de voorschriften heeft gehouden, heeft dit gelukkig niet geleid tot meer “haarden” binnen Nieuwenoord. Het was hierbij belangrijk dat ook voor medewerkers in de gehandicaptenzorg de mogelijkheid om zich te laten testen werd verruimd. Dat helpt om het risico op nieuwe besmettingen zoveel mogelijk te beperken.

Geen ruimte voor afstand

Ik noemde de maatregelen “ingrijpend”.  Maar dit dekt geenszins de lading. Denk aan het “nee, tenzij” voor bezoek bijvoorbeeld. Dit is een beslissing die vanuit een medisch oogpunt om risico’s op besmetting te verkleinen, goed is te begrijpen. Het klopt dat de bewoners individuen zijn met ook een eigen risicoprofiel, maar op Nieuwenoord vormen zij met andere bewoners en hun begeleiders een gezamenlijk huishouden. En in de verzorging en begeleiding van bewoners is doorgaans geen ruimte voor (anderhalve meter) afstand.

Tegelijkertijd kan ik me nauwelijks een maatregel bedenken die wreder is dan deze. Voor veel bewoners is het bezoek van dierbaren hét moment om naar uit te kijken, hetgeen houvast geeft. En voor veel familieleden is dit hét moment om hun kind, broer of zus te zien, te voelen, dichtbij te zijn, te zorgen voor.

Elkaar zien en horen

Gelukkig lukt het teams met veel creativiteit om het “elkaar zien en horen” vorm te geven, veelal door foto’s te sturen of te videobellen. Maar niet voor alle bewoners is dat voldoende. En voor familie is het soms juist extra confronterend en pijnlijker. Ik begrijp alle reacties; soms verdrietig, maar ook instemmend, soms boos of teleurgesteld.

Amerpoort komt woensdag 6 mei met meer informatie over de verruiming van de “nee, tenzij” - bezoekregeling. Deze zal voornamelijk gaan over bezoek met afstand. Ik denk dat een echte verruiming van de bezoekregeling op Nieuwenoord -met veel kwetsbare cliënten- helaas slechts in beperkte mate mogelijk gaat zijn. Wat deze verruiming voor u betekent, hoort u in de loop van deze week van de manager en gedragsdeskundige.

Onzekerheid en vragen

De situatie is ook heftig voor alle collega’s. Zeker in het begin was er veel onzekerheid over het virus en de risico’s. Er waren veel vragen: over besmettelijkheid, over besmettingen in privésituaties, over beschermende materialen en testen. Gelukkig konden de verpleegkundigen en artsen van het Gezondheidscentrum hierin veel betekenen. 

Ik vind het alleszeggend voor de betrokkenheid, dat veel vragen ook voortkwamen uit de angst zelf het virus mee te nemen en daarmee een bron te zijn voor bewoners en collega’s. Heftig op het werk, maar ook in de eigen privésituatie. Omdat we ons realiseren dat wij het virus waarschijnlijk niet krijgen van een bewoner. Maar de kans groter is dat wij het meenemen naar het werk. Dit bewustzijn bij collega’s heeft grote gevolgen voor hun eigen sociale leven.

Stap naar voren

Dat onze collega’s hun werk -het verzorgen en begeleiden- hebben voortgezet zoals ze hebben gedaan, ondanks alle vragen en onzekerheid, maakt me oprecht blij met en trots op hen allen. Dat we door een gevaarlijk virus niet stoppen met “samen werken aan een goed leven”, maar juist samen een stap naar voren zetten. Dat is denk ik de kracht van Nieuwenoord.

Zolang er nog geen vaccin is, zullen er maatregelen of richtlijnen zijn. In Nederland en dus ook op Nieuwenoord. Al lerende van geleidelijk ingezette aanpassingen, gaan we elkaar meer dan ooit nodig hebben. Om de komende tijd, bij volgende stappen, samen te kijken naar wat wél weer kan en op welke manier. Wetende dat we niet alleen die ene bewoner zoveel mogelijk moeten beschermen, maar ook haar of zijn medebewoners en onze collega’s. Ik wens iedereen veel sterkte.

Harry Bosma
Directeur

 

Over de auteur

Harry Bosma is directeur van Divisie 1.