In het echt...

Het is echtt Kerstavond of niet. En voor je het weet, is alles weer voorb(l)ij.

“Is het nu dan echt kerstfeest?” wordt er thuis gevraagd. Mijn zoontje bedoelt: deze dag, dit moment: is dat nu?

Je zou in de gekte van december helemaal het echte moment niet herkennen. St Maarten als startsein voor Sint en Kerst en oud en nieuw. Tussendoor was mamma nog jarig. Waar is het brandpunt van het feest, moment van ontsteking. Is het nu D-Day?

Wanneer?

De lampjes hangen al weken en de kerstboom staat. Lunchen en kerstfeestjes zijn al geweest. Kaartjes blijven binnenkomen. “Is het nu begonnen en wanneer is het weer?”

In mijn werk op locatie Bosch en Duin wordt die vraag ook vaak gesteld; wees eens eerlijk, wat is het nu echt? De mooie locatie in Bosch en Duin wordt gesloten en als team doen we er alles aan om een open en duidelijk beeld te geven van de nog onzekere herplaatsing van de jongeren.

Het rooster rondkrijgen is ook een moeilijke taak. Zo kwamen hier afgelopen jaar veel nieuwe invallers en flexers langs. Die door de jongeren flink werden uitgeprobeerd op hun ‘echtheid’. Vaak werd door de jongeren ook even hun Facebook bekeken; en met teveel party-foto’s en teveel goeds was het al snel: NIET ECHT!

Verwachtingen

De emotie die de jongeren laten zien is in ieder geval wel echt: boosheid, onbegrip heel veel schelden. Niet met de deuren slaan? ( ja zuster, nee zuster). Maar samen met gezelligheid aan tafel. Door het kleine aantal jongeren, is er veel ruimte voor contact. Samen met een jongere in een lange autorit een heel netje mandarijnen opeten, heerlijk.  Even lekker voetballen of het bos in! Lekker afgestemd koken en lekker lang natafelen (maar soms ook niet).

De periode voor kerst is voor mezelf ook wel een beetje een hoge-druk-pan; veel verwachtingen, veel bordjes hoog  houden. En vaak gaat het echte moment een beetje teleurstellend voorbij. Daarom lieve collega’s: pak je momentje, je gelukje. Pak het, als je kunt, met beide handen aan! Het is echtt Kerstavond of niet. En voor je het weet, is alles weer voorb(l)ij.

Voor alle dagen en alle jaren, geluk en voorspoed, gezondheid en echtheid!

Over de auteur

Marlies wijntjes is flexkracht bij Amerpoort, locatie Bosch en Duin.