Een eigen voordeur

Door je vergeetachtigheid vergeet je soms waar je kamer is en loop je te dwalen door die witte gang met allemaal dezelfde deuren.

Hoe belangrijk is dat, de herkenbaarheid van je eigen kamerdeur? Door de vergeetachtigheid vergeet je soms waar je kamer is en loop je te dwalen door die witte gang met allemaal dezelfde deuren. Alles lijkt op elkaar. Je wilt niets liever dan weten wat jouw plekje is. Dit probleem hebben we bij de woningen van cliënten op Kerkelanden 89 en 91 in Vinkeveen eenvoudig opgelost.

Het begon allemaal met een artikel in het AD. Hierin stond beschreven hoe cliënten van een zorginstelling via het bedrijf Truedoors, hun slaapkamerdeur veranderden in een eigen voordeur. Veel van deze cliënten hadden nog plaatjes van hun oude voordeur van vroeger toen ze nog thuis woonden. Via een simpele foto kon deze deur op een sticker worden afgedrukt. De sticker werd vervolgens levensecht op hun slaapkamerdeur beplakt. Mensen wisten zo hun eigen kamer sneller te vinden en voelden zich nog meer thuis dan normaal. Die witte steriele gang gaf nu een divers straatbeeld. Hoe leuk!

Een deur die past

Dit wilde ik ook voor de cliënten op de woning. De woning in Vinkeveen is al huiselijk, maar de slaapkamergangen waren toch nog wel saai. Alles was vooral hetzelfde, tot en met de douch- en toiletdeur. Veel van onze cliënten wisten net als de cliënten uit het artikel hun kamer ook niet te vinden en anderen gaven aan dat ze het erg ongezellig en ziekenhuisachtig vonden.

Samen met alle cliënten hebben we één voor één alle deuren bekeken die beschikbaar waren bij Truedoors. Iedere cliënt mocht zelf kiezen welke deur ze wouden hebben. Sommige kozen voor een deur die hen deed denken aan hun oude voordeur anderen wisten het eigenlijk niet. Zij woonden al hun hele leven in een woonvorm en hebben nooit een 'eigen' voordeur gehad, zij kozen dan voor een deur die hen op dat moment het meeste aansprak. De uitgekozen deuren stuurden we naar het bedrijf Truedoors en zij hebben voor onze cliënten deze foto's op maat gemaakt.

Blije gezichten

Op 14 januari kwamen 2 mensen van het bedrijf langs en hebben de hele dag alle deuren beplakt. Met het resultaat; blije en verraste gezichten bij thuiskomen van de dagbesteding. Hartverwarmend. Men kwam niet thuis in die saaie witte gang met allemaal dezelfde deuren. Nee nu kwam men thuis in een gang met allemaal verschillende deuren. Eigen en vertrouwd of eigen omdat ze het zelf hebben gekozen en het herkenbaar is.

Iedereen is erg blij met het resultaat en blij met de positieve en enthousiaste reacties van de cliënten. Met trots tonen de cliënten nu hun deur en weet men precies wie er achter welke deur zijn eigen ruimte heeft. Maar we zijn nog niet klaar met dit project. Bij elke deur willen de cliënten ook nog graag een schilderij met een foto van zichzelf en een eigen naambordje. Ook willen ze de gangen nog afmaken met gezellige plantenbakjes.

Wie had dat gedacht, meer huiselijkheid en herkenbaarheid door middel van een foto op een kamerdeur te plakken van je eigen, vertrouwde nieuwe voordeur. Met dank aan Truedoors.

Over de auteur

Miranda Koolen werkt als begeleider op woonlocatie Kerkelanden 89 en 91. Deze locatie in Vinkeveen biedt ondersteuning en dagopvang voor ouder wordende mensen met een verstandelijke beperking.