Werken met mijn curve

Een nieuw blog van begeleidster Nelleke Moot.

Er komt een cliënt binnen, in een oranje broek en een fel roze trui. 'Wat een vrolijke kleurencombinatie!' roep ik enthousiast. Even later stapt er een collega binnen, die werpt één blik op dezelfde cliënt en zegt: 'Dat kan natuurlijk niet, die combinatie. Ga maar gauw een andere broek aantrekken'.

Navelstaren

Ik zou me kunnen afvragen of ik met mijn onorthodoxe kledingsmaak wel geschikt ben om op de groep te werken. Misschien lopen cliënten wel voor gek als ik dienst heb. Zo vroeg een collega van mij zich laatst hardop af of ze wel geschikt is voor dit vak. Ze ging met cliënten naar Bar Gezellig- maar eigenlijk voelde ze zich niet zo gezellig. Kan dat wel, als een begeleider niet volop mee geniet van de activiteit van de cliënt?

We kunnen natuurlijk navelstaren naar alle kwaliteiten die we niet hebben. En ook de kwaliteiten die onze collega's ontberen. Die collega die altijd vergeet de was in de machine te doen. Die andere collega die het tandenpoetsen wel eens laat schieten. Maar als je heel goed kijkt, zie je dat alle dingen die je zelf bewust of onbewust laat liggen, opgepakt worden door je collega's. Zij zien huishoudelijke klussen die jij niet ziet en hebben talenten, soms hele onzichtbare, die jij niet hebt. Laat ik het zo zeggen: ik ben blij dat anderen wél heel graag naar voetbal kijken met een bewoner. Of enthousiast met de strijkkralen in de weer gaan. Ik ga liever met ze wandelen.

Tandje bij

En dat vind ik gelijk het mooie aan het werken in teams. We nemen allemaal een stukje van onszelf mee naar de groep: muzieksmaak, voedselkeuze, voorliefde voor activiteiten, verschillende manieren van aandacht geven aan cliënten. Het doet me denken aan het gezegde: 'It takes a village to raise a child' (een kind wordt grootgebracht door het hele dorp).

Ook als ik niet zo lekker in mijn curve zit, is er altijd een collega die dat wel zit. Die de steken oppakt die ik zojuist heb laten vallen. En zo zet ik een tandje bij als ik lekker in míjn curve zit. Ik heb groot vertrouwen in mijn collega's. Het mooie is: ook al zien we onze talenten zelf niet altijd, cliënten zien ze wél. Ze weten het, over alle collega's: 'díe kan goed kletsen!', 'van díe mogen we altijd twee zakjes chips', 'met díe kan ik altijd dingen op internet doen', 'díe is altijd aan het poetsen' of 'die kan goed pannenkoeken bakken!'

Ovenschotel

Laatst maakte ik een ovenschotel, ik nam er uitgebreid de tijd voor. 'Lekker, dat mag je vaker doen,' merkte een cliënt op, 'het is tenminste gaar.' Ik vroeg of het ook wel eens minder gaar was, waarop over een collega werd gezegd: 'Ja, zij heeft niet zoveel geduld voor koken. Het moet altijd snel, snel.'

Ik antwoordde: 'Dan is ze vast heel goed in andere dingen?'
'Ja, in typen achter de computer. Dat kan ze heel goed en snel!' 

Nou, die collega kan niet alleen goed typen en regelen – ik weet ook dat haar kledingsmaak een stuk verfijnder is dan die van mij....

Over de auteur

Nelleke Moot is begeleider A bij Amerpoort.

 

Wij helpen je graag!

Heb je een zorgvraag of wil je meer weten over onze dienstverlening? De consulenten van het Klantbureau staan klaar voor (aanstaande) cliënten, familie of vertegenwoordigers en verwijzers. 

Klantbureau