VR ideathon voor de zorg

Hoe organiseer je een evenement met virtual en augmented reality voor de zorg?

"Ik heb het nog nooit gedaan, dus ik denk dat ik het wel kan!" Met deze uitspraak van Pippi Langkous in gedachten begon ik in augustus 2016 mijn avontuur om een evenement te organiseren met virtual en augmented reality. Ik wist nog maar weinig van deze technologie af, maar was wel geboeid door de vele mogelijkheden die het had voor de zorg. En omdat ik vanuit Zorginnovisie probeer de brug te slaan tussen de zorg en technologie was dit een aanleiding om iets te organiseren.

En we zijn onderweg!

Maar hoe begin je zoiets? Ik werk in de verstandelijke gezondheidszorg en heb nog nooit iets georganiseerd voor meer dan 40 mensen. Dus waar begin je? Omdat ik geloof in de kracht van crowdsourcen (collectieve brainpower gebruiken) ben ik mijn initiatief met veel mensen gaan delen. Onderweg kreeg mijn idee steeds meer vorm en inhoud en werd het een gedegen plan.

Maar ik merkte ook dat het idee steeds grotere vormen aannam, waar ik in eerste instantie niet op had gerekend. Met elke nieuw advies werd het plan groter en de organisatie ingewikkelder. Wat begon met 'een Hololens-lezing van 1 uur' eindigde in een 'VR / AR ideathon' waarin ik met 100 deelnemers nieuwe VR-toepassingen  voor de zorg ging bedenken. Wat had ik mezelf op de hals gehaald?!

Hobbels op de weg…

Hoe ga je om met al die goede ideeën en adviezen van anderen? Er waren meerdere wegen die naar Rome leidden en ik wist niet welke het beste was. Hierdoor heb ik veel tijd besteed aan pogingen alle ideeën te combineren, zodat ik iedereen gemotiveerd hield. Maar ik liep vast in de ingewikkelde constructies die ik zelf gecreëerd had. Gelukkig kreeg ik soms een goede spiegel voorgehouden die ervoor zorgde dat ik keuzes ging maken i.p.v. Ductape-oplossingen te bedenken.

Catering

“En hoe doe je dat met eten en drinken?” vroeg de contactpersoon van de locatie na mijn vrolijke betoog over het event. Ik dacht dat mensen dit zelf mee konden nemen, of kon laten sponsoren door een cateraar. Maar cateraars vonden mijn event heel bijzonder, maar niet zodanig dat zij daarvoor het eten en drinken sponsorden. Gelukkig heb ik uiteindelijke meerdere organisaties bereid gevonden om een deel van de catering te sponsoren.

Wat is waarde?

Bij deze VR ideathon wilde ik experimenteren met andere waardesystemen dan geld. Zo werkte ik veel met 'sociaal kapitaal' waardoor mensen en bedrijven bereid waren om hun aandeel te leveren in de VR ideathon. Mensen die een podium zochten, het netwerk wilden gebruiken, goede ideeën wilden ophalen of het gewoon een goed idee vonden dat uitgevoerd moest worden. Het was inspirerend te merken dat er uiteindelijk een legertje aan mensen en bedrijven die dag geholpen heeft om er een succes van te maken. Hierdoor merkte ik dat geld vaak een beperkende factor is als je vanuit intrinsieke motivatie wil werken.

Mensen zijn in deze ingewikkelde en snel veranderende wereld steeds vaker op zoek naar betekenis. Ze verdienen wel geld, maar voelen zich niet tevreden over de waarde die ze toevoegen. Ze willen meer impact maken dan 43 mailtjes per dag succesvol beantwoorden. Waarde wordt steeds vaker gecreëerd door iets te betekenen in plaats van geld te schuiven. Dit betekende voor mijn VR ideathon dat er een enorme waarde gecreëerd is door veel mensen die hun vrije tijd geïnvesteerd hebben om mee te helpen.

D-Day

Vier maanden had ik hier 's avonds aan gewerkt en naartoe geleefd. 25 november was de dag dat 78 deelnemers en vrijwilligers gezamenlijk geïnspireerd werden door de lezingen van experts en ervaringsdeskundigen van drie zorgorganisaties. Om daarna met elkaar nieuwe VR-toepassingen te bedenken die de vraagstukken van de zorgorganisaties oplossen.

‘s ochtends waren er virtual reality experts die lieten zien wat er allemaal al mogelijk is met virtual en augmented reality. ’s Middags gingen de deelnemers met elkaar brainstormen onder coaching van DOON facilitators om tot oplossingen te komen voor de zorgorganisaties. Na de brainstorm hebben de 10 teams hun idee kunnen pitchen aan de zorgorganisaties en expert jury, waarbij er 5 ideeën gekozen zijn om verder te onderzoeken op haalbaarheid. En na deze overvolle en inspirerende dag hebben we de VR ideathon natuurlijk afgesloten met een borrel.

Lessons learned

Don’t try this at home!
Hoewel het me veel vrijheid gaf om dit naast mijn volle werkweek te organiseren, heeft het me ook heel veel energie gekost. Ik heb de afgelopen maanden gemiddeld 3 à 4 avonden van 20.00 tot 24.00 gewerkt om dit te organiseren. Bedenk dus goed waar je aan begint en of je die extra energie hebt.

Een goed idee heeft vele vaders en moeders nodig.
Iedereen heeft goede ideeën, maar het verschil tussen pioniers en ideeën-bedenkers is dat ze in staat zijn om hun idee te delen met anderen, en er een gezamenlijk idee van te maken. Dit betekent dat je bereid moet zijn om concessies te doen en te luisteren naar anderen. Tegelijkertijd moet je je focus houden op wat jij ermee wil bereiken en doorzetten.

No Money, no troubles!
Shit happens, when money is involved. We leven in een wereld die zo ingewikkeld gemaakt is door geld. Beleid, regels en verantwoording belemmeren motivatie, enthousiasme en innovatie omdat we veel in geld proberen uit te drukken. Ik heb ervaren dat zodra je het niet over geld hebt, er meer energie loskomt en je uitgedaagd wordt creatiever te organiseren. Ook heb ik gemerkt hoeveel lastiger het wordt zodra er wel geld bij komt kijken: hoe ingewikkeld onderwerpen ineens kunnen worden zodra er een financiële waarde voor gevraagd wordt.

Geniet van de reis en zet door!
Als ik van tevoren geweten had wat ik allemaal tegen zou komen, had ik het waarschijnlijk niet gedaan. Maar toch kijk ik met een tevreden gevoel terug op het proces. Ik heb geleerd om door te zetten en afstand te nemen als het even niet lukt. Op het moment dat je afstand neemt en met anderen praat, komt de oplossing vanzelf naar je toe. Ook heb ik geleerd om van de worsteling te genieten tijdens de voorbereiding. Ik was overtuigd dat het een succes zou worden, dus kon ik er ook van genieten als het even tegenzat.

Meer weten?

Wil je weten welke ideeën er bedacht zijn voor Bartimeus, Sunenz en Reinaerde?
Kijk dan op de website van Zorginnovisie!

Over de auteur

Jethro Hardeman is marktverkenner E-health en projectleider van het Innovatielab Amerpoort & Reinaerde.

Wij helpen je graag!

Heb je een zorgvraag of wil je meer weten over onze dienstverlening? De consulenten van het Klantbureau staan klaar voor (aanstaande) cliënten, familie of vertegenwoordigers en verwijzers. 

Klantbureau