Top 5 kansrijke innovaties voor de zorg: #4 Sevenhugs

Wat zijn kansrijke innovaties voor de zorg? Jethro en Maikel gingen op onderzoek op de IFA in Berlijn.

Op 4 en 5 september vertrokken Maikel Eikenboom en Jethro Hardeman van het Innovatielab naar Berlijn om daar de grootste consumenten elektronica beurs van Europa te bezoeken. Ze maakten voor Amerpoort een top 5 van meest opvallende, leuke en kansrijke innovaties voor de zorg. Wat kwamen zij zoal tegen? Vorige keer bespraken we de nummer 5, dan volgt nu de nummer 4. 

#4: Sevenhugs, de smart-home-oplossing bij slaapproblemen

Sevenhugs is een zogenaamde ‘smart-home-oplossing’ die gebruikers ondersteunt bij het bereiken van een beter slaapritme en daaruit voortvloeiend een betere nachtrust. Sevenhugs is met name bedoeld voor ouders die de slaap van hun kinderen willen optimaliseren, maar zou om diezelfde reden ook in de zorg kunnen worden ingezet.

Hoe werkt het? Kleine vierkante knopjes worden in een bepaalde hoek op het matras gelegd. Deze knopjes verzamelen informatie over het slaapritme van degene die in het bed ligt en sturen de informatie naar het basisstation. De Sevenhugs adviseert o.a. aan de hand van deze informatie wanneer kinderen het best naar bed kunnen gaan. Daarnaast registreren de blokjes ook de omgevingstemperatuur, zodat je meer input krijgt om de slaapsituatie verder te optimaliseren. Wanneer je de Sevenhugs gebruikt in combinatie met Hue Lights kan het basisstation op basis van het slaapritme het licht in de kamer dimmen of juist feller maken. 

In de zorg zou de Sevenhugs een mooie ondersteuning kunnen zijn bij het inzicht krijgen in het slaappatroon van cliënten. Daarnaast is de dimfunctie een mooie optie om een ondergaande of opkomende zoneffect in een slaapkamer van de cliënt te realiseren. Voor cliënten die bang zijn om in het donker te slapen kan de Sevenhugs dan aan de hand van het slaapritme bepalen op welke momenten het licht helemaal ‘veilig’ gedimd kan worden. Voor cliënten die behoefte hebben aan structuur kan het basisstation in de woonkamer zo worden ingesteld dat deze een signaal geeft wanneer cliënten naar bed moeten.

Hoe kijk jij aan tegen een smart home oplossing als Sevenhugs? Zie jij jouw groep er al mee werken of juist niet? Laat je reactie achter in de comments. 

 

Over de auteur

 

 Jethro Hardeman, adviseur Innovatielab 

 

Wij helpen u graag!

Meer weten over onze diensten of informatie over beschikbare plaatsen? Direct aanmelden? Onze medewerkers staan klaar voor alle (aanstaande) cliënten, hun verwanten en vertegenwoordigers.

Contact & Route