Straatje

Een nieuw blog van Marlies Wijntjes.

Goedemorgen. Vanmorgen om 7 uur fiets ik het terrein van Nieuwenoord op. De eerste vroege dienst na mijn vakantie, en ik zie dat er flink is doorgewerkt. De bestrating op Nieuwenoord is nu vernieuwd. Gedurende weken waren er delen van het terrein afgesloten en konden we zien hoe steen voor steen een nieuwe straat of plein gelegd werd. Ook prachtige bloembakken, bankjes en straatstenen in verschillende kleuren. Echt een feestje om hier te lopen of fietsen. Mijn afsnij paadje door het gras bestaat helaas niet meer.

Gekleurd

Op het terrein van Amerpoort, locatie Nieuwenoord, heb ik heel veel voetstappen liggen. Twaalf jaar voetstappen. Ik geniet ook van het kijken naar cliënten die fietsen en wandelen. Je herkent Ghislaine met haar wiegende tred, Tjeerd met zijn skelter, Niels met zijn dikke koord verbonden met zijn begeleider en natuurlijk Kitty de rollator koningin. Het terrein staat er gekleurd op met zijn nieuwe steentjes. Net als zijn bewoners.

Voor veel cliënten is buiten lopen een manier om te resetten. Functioneel of gewoon ter ontspanning. Even een nieuwe mindset, even los van begeleiders op eigen fiets, of juist samen zoals op de huifwagen. Met de drukte van de groep in hun hoofd. Of met hun moeite met het verwerken van situaties en prikkels. Even een situatie op dagbesteding verwerken terwijl je naar de groep loopt. Even zelf skelteren los van begeleiding. Buiten, waar de vogeltjes fluiten.

Lied

Ikzelf geniet er ook heel erg van. De natuur is prachtig. De rododendrons, en vogeltjes. Een prima secundaire arbeidsvoorwaarde. Terwijl ik in mijn eerste vroege dienst met Marriet naar dagbesteding loop, neurie ik een lied. Op de terugweg, alleen, zing ik het zelfs:

Samen een straatje om, zoals gewoonlijk elke avond. En ik vraag mij af, terwijl ik naar je fluit, wie laat wie nu uit?

Marlies Wijntjes is al meer dan 25 jaar begeleider bij Amerpoort. Ze schreef columns voor Klik en Amerbreed. In 2015 verscheen haar boek Amerpoort is echt mijn ding. Zie ook marlieswijntjes.wordpress.com. Foto: Ineke Oostveen. Het liedje is gezongen door Rudi Carell.

Wij helpen u graag!

Meer weten over onze diensten of informatie over beschikbare plaatsen? Direct aanmelden? Onze medewerkers staan klaar voor alle (aanstaande) cliënten, hun verwanten en vertegenwoordigers.

Contact & Route