Religie en inclusie

Tijdens het IASSIDD 2016 Wereldcongres gehandicaptenzorg in Melbourne zijn lezingen gegeven op vele gebieden. Een gebied waar ik het nog niet over gehad heb is de kijk op mensen met een verstandelijke beperking vanuit religieus en of spiritueel oogpunt. De eerste spreker die ik over dit onderwerp heb gehoord zei: Het gaat er niet om hoe mensen zonder verstandelijke beperking kijken naar mensen mèt, maar hoe mensen mèt de ruimte ervaren in de 'kerk' waar zij behoefte aan hebben.

Conversaties

Melinda, een joodse dame uit Australië, vertelde dat joodse teksten in feite conversaties zijn. “De conversaties kunnen letterlijk eeuwen duren. Het doel van de conversaties is niet om oplossingen te vinden maar om met elkaar in gesprek te blijven. Binnen de conversaties is ruimte voor verschillende visies. Visies van jonge en oudere mensen, visies van mannen en vrouwen, visies van wijze en naïeve mensen, visies van stabiele en kwetsbare mensen. Ieder werpt zijn eigen licht op het geheel. Er is voor iedereen plaats aan tafel. Het gaat erom dat wij van elkaar leren en elkaar aanvullen. “

Pramila, een Indiase dame, gaf haar visie op mensen met een verstandelijke beperking vanuit de oude Ayurvedische leer. Pramila: “Uit onderzoek is gebleken dat 75% van wereldwijde organisaties is gericht op de rechten van kwetsbare mensen. De acties van deze organisaties hebben tot nu toe weinig effect gehad op werkelijke vooruitgang voor deze mensen. Ze blijven afhankelijk van organisaties en gemeenschappen.

Inclusie is een lang proces. Het gaat erom ergens bij te mogen horen. Zorgen dat iemand er bij hoort is iets anders dan onderdeel mogen zijn van. Wanneer je werkelijk als onderdeel wordt gezien van een gemeenschap wordt de specifieke inbreng van alle personen, ongeacht hun mogelijkheden, gewaardeerd en gezien.”

Uitspraken van Pramila

“Het ernstigste wat iemand kan doen is zichzelf uitsluiten. Als dat het ernstigste is, hoe ernstig is het dan wanneer wij een ander uitsluiten?”

“Het feit dat mensen zonder verstandelijke beperking in staat zijn om mensen te testen maakt dat zij misschien denken te weten hoe mensen mèt denken. Niemand weet van de ander wat hij/zij denkt. Het gaat er om dat wij contact blijven zoeken met elkaar en in verwondering met elkaar in gesprek blijven.”

Wanneer ik goed begrepen heb wat Melinda en Pramila hebben verteld gaat het er eigenlijk om dat mensen met elkaar ik gesprek zijn, komen en blijven. Waar dit tot problemen leidt door verschillende niveaus van communiceren, zullen wij ons communicatieniveau aan moeten passen aan elkaar. Zorgen dat wij elkaar kunnen verstaan.

Wat daar voor nodig is, is dat wij afstemmen op elkaar en verbinding zoeken. Verbinding zoeken omdat wij allemaal onderdeel zijn van het geheel. Het maakt hierbij niet uit wie wij zijn, wat wij kunnen en welke normen en waarden wij belangrijk vinden. Zoals Melinda vertelde: ‘Er is plaats voor ons allemaal`.

Kompas

Weer terug in Nederland lees ik in het 'Kompas van Amerpoort' over klantwaarden en werkwaarden. Het gaat over welkom zijn, kleurrijk, meedoen en veilig & vertrouwd. En ook open, ondernemen, samenwerken en nieuwsgierig zijn.

Inclusie betekent de insluiting in de samenleving van achtergestelde groepen op basis van gelijkwaardige rechten en plichten. Ik zie in de waarden van Amerpoort een richtingaanwijzer voor inclusie, ongeacht het feit of er wel of geen behoefte is aan religie of spiritualiteit.

Over de auteur

Agnes Sterk is gezinscoach op locatie Parkwijk.

Wij helpen je graag!

Heb je een zorgvraag of wil je meer weten over onze dienstverlening? De consulenten van het Klantbureau staan klaar voor (aanstaande) cliënten, familie of vertegenwoordigers en verwijzers. 

Klantbureau