It is the LAW!

Negen weken werken in de V.S. (2)

In Cleveland hangen overal bordjes met de tekst: “It is the LAW”. Op straat, in winkels, scholen en openbare gebouwen gelden stadsdeel, gemeentelijke, staats en of landelijke wetten. De wetten kunnen van elkaar verschillen of komen met elkaar overeen. Als burger wordt je geacht de wetten te kennen en vooral op te volgen.

Vergunning

Om te mogen fietsen in het stadsdeel waar ik verblijf, heb ik een vergunning nodig. Het aanvragen van de vergunning kost geld en neemt veel tijd in beslag. Dat is in verband met de duur van mijn verblijf geen optie. Vier straten verderop ligt de grens met een ander stadsdeel waar ik wel zou mogen fietsen zonder vergunning als ik zou verblijven in dat stadsdeel. Mijn voorstel ‘gewoon’ te gaan fietsen omdat niemand aan mij kan zien waar ik woon, wordt met geschokte blikken van Amerikaanse collega’s beantwoordt. Je hebt geen vergunning PUNT.

In de begeleiding die aan bewoners wordt geboden is de tekst: “It is the law”, ook van toepassing.

Geschokt

In de wet staat dat elke staatsburger zelfbeschikkingsrecht heeft. De kwaliteit van de begeleiding wordt meestal bepaald door deze wet. De angst om de wet te overtreden staat op de voorgrond. Vanuit mijn Nederlandse blik begeleid ik de bewoners en observeer ik de begeleidingsstijl van mijn collega's. Ik ben regelmatig geschokt door wat ik mee maak.

Een voorbeeld. Een bewoner houdt er niet van om zijn tanden te poetsen. De begeleider probeert hem zover te krijgen dat hij het wel gaat doen. De begeleider stopt na twee pogingen omdat in de wet staat dat de bewoner zelf mag kiezen wat hij wel en niet wil doen. De wet of de angst voor het niet navolgen van de wet is belangrijker dan de gaten die in het gebit van de bewoner vallen.

Binnen Amerpoort zou de begeleiding van alles achter de hand hebben om het tandenpoetsen aantrekkelijk te maken zodat de bewoner zich uitgedaagd voelt om mee te werken aan het tandenpoetsen of het te ondergaan. Bij de locatie waar ik werkte was een gesprek over de toegepaste begeleidingsstijl niet nodig. De wet bepaalt immers wat er gebeurt.

Uit eten

Op een ander moment wordt er voor de bewoners bepaald dat zij wekelijks twee keer uit eten gaan en dit uit eigen budget moeten betalen. Er is geen keus om wel of niet deel te nemen aan het eten bij Burger King. De bewoners mogen niet alleen thuis blijven. Waar is in dit geval het zelfbeschikkingsrecht van de bewoners?

Wat later vertel ik aan mijn Amerikaanse collega’s dat Nederlanders in hun taal het woordje `eigenlijk’ hebben opgenomen. Nederlanders zijn er goed in om dat woord voor iets te plaatsen wat niet mag om het alsnog te `mogen’ doen. Mijn Amerikaanse collega’s denken na over wat ik heb verteld. Het is een tijdje stil. Een collega zegt daarna: Dus jullie zien de wet als een suggestie. Terwijl hij dat zegt krijgt hij een kleur. Het idee alleen al!

Over de auteur

Agnes Sterk is gezinscoach op locatie Parkwijk en schreef ook het blog Van wens naar werkelijkheid.

Wij helpen je graag!

Heb je een zorgvraag of wil je meer weten over onze dienstverlening? De consulenten van het Klantbureau staan klaar voor (aanstaande) cliënten, familie of vertegenwoordigers en verwijzers. 

Klantbureau