IASSIDD: Here comes Amerpoort!

Agnes Sterk bericht vanaf het IASSIDD 2016 Wereldcongres gehandicaptenzorg in Melbourne, Australië.

Afgelopen november is de delegatie samengesteld die namens Amerpoort afgevaardigd zou worden om deel te nemen aan het congres IASSIDD. Een internationaal wetenschappelijk congres over allerlei aspecten die te maken hebben met mensen met een verstandelijke beperking. Op 14 augustus is het congres van start gegaan. Een dame, van geboorte Aboriginal, heeft voor de deelnemers de zaal gereinigd met rook en een zegen gevraagd voor de komende dagen. De dame vertelde dat het bij haar volk niet gebruikelijk is om de zorg voor familieleden, die op wat voor manier dan ook ondersteuning nodig hebben, aan anderen over te laten. Desalniettemin sprak zij uit erg dankbaar te zijn dat er zoveel mensen bijeen waren die bij willen dragen aan de zorg en ondersteuning van kwetsbare mensen.

Opdracht

De komende vier dagen zijn er vele lezingen, discussies, ronde tafelgesprekken en posterpresentaties. Samen met de drie andere deelnemers (Marjon Verboom, begeleider; Jan Andriessen, directeur divisie 1; Gerhard van Capellen gedragsdeskundige en ondergetekende) bespreken we elke avond naar welke sprekers wij gaan luisteren. Van te voren hebben wij van diverse collega’s de opdracht gekregen om over bepaalde onderwerpen informatie mee naar huis te nemen. Niet aan elk verzoek kunnen wij voldoen. Over sommige onderwerpen zijn geen lezingen en elk dagdeel kunnen wij ieder maar één sessie kiezen.

Onderzoek

Op het moment dat ik dit schrijf, hebben wij drie dagen achter de rug waarin ontzettend veel informatie op ons is afgekomen. Ik vind de informatie interessant, soms ontroerend en boeiend, andere keren erg saai. Er zijn onderzoekers die op een prachtige manier hun onderzoeksgegevens kunnen combineren met een persoonlijk verhaal of metaforen. Andere sprekers blinken uit in ingewikkelde schema’s en gecompliceerde onderzoeksmethodes. Niet alle onderzoeksgegevens bevatten conclusies of aanbevelingen die handvatten kunnen geven aan mensen die praktische zorg verlenen.

Naast het bijwonen van vele lezingen, voeren wij gesprekken met mensen die wij ontmoeten tijdens de lezingen en in de wandelgangen. Het is boeiend om met mensen van over de hele wereld te praten over ons vakgebied. Soms horen wij over nieuwe inzichten en veelal is de informatie voor ons al bekend. Het is onze ervaring dat wij bij Amerpoort erg voorop lijken te lopen op het gebied van vakkennis en nieuwe ontwikkelingen.

Presentaties

Marjon, Gerhard en ik hebben op maandagavond ieder onze poster presentatie kunnen geven. Voor alle drie is dat succesvol geweest. We hebben veel belangstelling gekregen voor de methodes die wij gepresenteerd hebben:  methodes die bij Amerpoort worden gebruikt. Er zijn veel visitekaartjes uitgewisseld en afspraken gemaakt voor verder contact en overleg. De afdeling communicatie heeft gezorgd voor een mooie folder (pdf) over het werk van Amerpoort, waarin de drie methodes die wij hebben gepresenteerd ook worden uitgelegd.

Nog drie dagen te gaan. Dagen waarin wij zoveel mogelijk informatie gaan verzamelen die bruikbaar kan zijn voor onze cliënten, werknemers en organisatie. Dagen waarin wij ook netwerken met elkaar. Tijdens het avondeten hebben wij de gelegenheid om elkaar beter te leren kennen en inzicht te krijgen in onze functies en taken.

In de komende weken zal ik nog een paar keer een stukje schrijven over onze belevenissen en geef dan meer inhoudelijke informatie per onderwerp.

Over de auteur

Agnes Sterk is gezinscoach op locatie Parkwijk.

 

Wij helpen je graag!

Heb je een zorgvraag of wil je meer weten over onze dienstverlening? De consulenten van het Klantbureau staan klaar voor (aanstaande) cliënten, familie of vertegenwoordigers en verwijzers. 

Klantbureau