ABBA

In het weekeinde maken we er altijd iets extra gezelligs van tijdens de lunch. Gewoon, omdat het kan. Het tosti-ijzer komt te voorschijn of we klutsen een omeletje bij elkaar. Zo ook vandaag.

Eén van de dames komt net uit het ziekenhuis terug en moet nog flink aansterken. Meestal eet ze in haar eigen studio, maar vandaag heb ik haar kunnen verleiden met een tosti ham kaas.

“Oohh heerlijk Koko”, zegt ze. “Dat doet me altijd zo denken aan vroeger.” Ze vertelt hoe ze vroeger tosti’s bakte in een koekenpan en het een keertje glad was vergeten. “Oohh” gniffelt ze “dat had je moeten zien man. Een dikke rook in de keuken. Mijn hele boterham was verbrand.” Een andere cliënt vertelt over de nieuwe magnetron bij zijn ouders thuis. “Dat was toen nog nieuw en mijn moeder had er aluminiumfolie in gedaan. Ja, wist zij veel? Vonken en knetteren joh.” Hij moet er weer om lachen. “Tegenwoordig is dat allemaal veel beter”, zegt hij.

Vroeger

“Nou” reageert iemand “dat zeg jij nu wel, maar ik vind van niet hoor. Vroeger organiseerden ze nog eens wat in de buurt. Tegenwoordig zit iedereen maar op zijn telefoontje te loeren”.

“Vertel”, daag ik uit. “Wat organiseerden ze vroeger?”

“Nou”, begint onze patiënt “wist je dat ik fan ben van ABBA?” Dat wisten we niet en ze vertelt verder. “Daar heb ik ooit mee gewonnen. Ik kon het heel goed; ABBA na doen.” De andere cliënten zijn nu ook geïnteresseerd. “Jij? Heel goed ABBA nadoen?” Ze vertelt hoe ze vroeger grote fan was en haar agenda vol plakte met plaatjes uit de Hitkrant. Dan zegt ze het zo jammer te vinden dat ze geen CD meer kan kopen van ABBA.

Heel rustig haal ik mijn telefoon uit mijn zak en leg hem op tafel. “Zie, daar begint het al” krijg ik kribbig naar mijn hoofd geslingerd. Ik trek me er even niks van aan en zet hem aan, zoek naar ABBA en start ‘Waterloo’. Ze herkent het liedje meteen en er verschijnt een grote glimlach. Zachtjes zingt ze mee. Niet zozeer loepzuiver, maar wel woord voor woord. “Jaha, dat hadden jullie niet gedacht hé? Heb je nog meer liedjes?” Tot haar verbazing en plezier tovert Spotify alle liedjes van ABBA tevoorschijn en met zijn allen zingen we dat het een lieve lust is. De noten kraken er van en zelfs de kraaien vliegen verontwaardigd op.

Favorieten

Tuurlijk komen ook de andere favorieten tevoorschijn en zingen we mee met Elvis, Pink Floyd, The Beatles, André Hazes en zelfs Meat Loaf en Cheap Trick schuiven aan. We doen natuurlijk ook een rondje Kinderen voor kinderen en K3, want ook die behoren tot de favorieten. Uitvoerig krijgen we de danspasjes gedemonstreerd en als Michael Jackson voorbij Moon walked is het dak er af. Als afsluiter fluiten we mee met Triggerfinger. Was ik me niet zo bewust van, maar volgens de dames en heren aan tafel fluit ik dat altijd. 

Vrolijk lachend ruimen we de boel weer op en onze patiënt is niet de enige die flink aangesterkt de dag weer vervolgd. Alleen mijn telefoon niet, die is uitgeput. Nog 3% op de teller, dus die mag aan het infuus.

Over de auteur

Koko van Dordrecht is Coördinerend Begeleider op locatie Gaastgracht. Foto ABBA: AVRO - Beeld & Geluid wiki, CC BY-SA 3.0,

Wij helpen je graag!

Heb je een zorgvraag of wil je meer weten over onze dienstverlening? De consulenten van het Klantbureau staan klaar voor (aanstaande) cliënten, familie of vertegenwoordigers en verwijzers. 

Klantbureau