Van badpak tot Winterverhalen: een bezoek aan Theater Totaal

“We zijn aan het repeteren voor een optreden in het Beauforthuis in Austerlitz”, zegt een bandlid van Total Loss. Ik krijg een warm welkom, een stoel en mag luisteren en kijken naar bijzonder talent. Vandaag ben ik te gast bij Theater Totaal. Ik kijk een uur naar muziek en toneel en beleef wat hen bijzonder maakt.

Besturen van Amerpoort doe ik voor een deel op afstand. Ik laat me informeren door directeuren, managers, cliëntenraden en ondernemingsraad. Maar ik wil ook zelf voelen, zien en horen wat er leeft onder bewoners en medewerkers. Wat houdt hen bezig, waar hebben ze zorg over en waar zijn ze trots op? Ik heb deze baan niet gekozen om alleen vanuit een kamer op de 2e etage te besturen, maar juist omdat ik het belangrijk vind én omdat het mij voldoening geeft, als we goede zorg bieden aan mensen die afhankelijk zijn van ons.

Theater Totaal bestaat bijna 20 jaar en is sinds 2011 een dagbesteding van Amerpoort. 4 dagen per week werken ruim 40 artiesten in theater De Kom in Nieuwegein, een unieke en fantastische locatie. Het is een plek waar artiesten met een beperking hun droom van uitvoerend artiest kunnen waarmaken. Ik ben al eerder op bezoek en bij eerdere voorstellingen geweest, toch word ik elke keer weer geraakt door de professionaliteit en het talent van deze artiesten.

De band Total Loss is nieuw. Het is samengesteld uit de oude bands Knock Out en Buiten Westen. ‘Oude’ nummers en nieuw repertoire wordt vandaag ingestudeerd. Heel even wordt het vrolijke nummer ‘badpak’ ingezet. Maar al snel stopt de muziek. “Volgens mij klinkt je gitaar vals”, zegt Daan tegen zijn collega. “Zullen we eerst ff stemmen?”. Instemmend wordt er geknikt. De band neemt alle tijd om de gitaren te stemmen. Het maakt niet uit dat ik er zit. Het moet natuurlijk goed klinken. “Wat een geduld hebben jullie”, merk ik op. “Dat is omdat we professionals zijn, we zijn op ons talent geselecteerd”, zegt Jessica. Het stemmen van de instrumenten hoort daarbij.

Met Elma ten Boekel (één van de artistiek leiders) loop ik even later naar een volgende ruimte. We vallen midden in een repetitie van de toneelgroep Kraak. Eén van de Winterverhalen wordt gerepeteerd. Onverstoorbaar spelen de acteurs hun scene. Op dit moment trekt de theatergroep langs verschillende basisscholen in de regio met deze voorstelling. Ze spelen 3 verschillende verhalen. In een volgende ruimte zijn ze net klaar met repeteren. Speciaal voor mij wordt de scene nog een keer gespeeld. Vol bewondering kijk ik naar een prachtig wintertafereel. Van een rolstoel is een arrenslee gemaakt met honden ervoor. De zelfgemaakte decorstukken zijn altijd inventief en verrassend.

“Voor kinderen spelen is heel anders”, vertellen de acteurs. “Ze leven echt mee, roepen ‘oh en ah’”, zegt een ander. “Kinderen zijn direct”. Ze durven ons te vragen wat voor handicap we hebben. Een volwassene doet dat niet.” Die directheid en eerlijkheid vinden de acteurs leuk. “Een kind snapte niet dat ik nu zo hard kan schreeuwen. Hoe kan dat nu als je bij je geboorte te weinig zuurstof hebt gehad?”. Dat vindt hij een grappige vraag.

Voor ik het weet is het uur voorbij. Ik moet helaas door naar een volgende afspraak. Wat opvalt is de oprechtheid en openheid van acteurs. En het klopt wat zangeres Jessica mij vertelde. Alle artiesten bij Theater Totaal zijn op hun talent geselecteerd. Dat spat er vanaf. Hier maken artiesten, begeleiders en vrijwilligers prachtige voorstellingen.

Heb je hen nog nooit gezien? Ga Theater Totaal met eigen ogen bekijken. Ik kan het iedereen aanraden. Kijk op de website www.theatertotaal.org of volg Theater Totaal op facebook en ga naar één van eerstkomende optredens. En de band Total Loss? Die verdient het om een keer in De Wereld Draait Door te spelen.

Paul Willems
Bestuurder Amerpoort

 

Wij helpen u graag!

Meer weten over onze diensten of informatie over beschikbare plaatsen? Direct aanmelden? Onze medewerkers staan klaar voor alle (aanstaande) cliënten, hun verwanten en vertegenwoordigers.

Contact & Route