Van experiment tot ‘Innovisie Community’

Ik wilde een intervisie groep creëren met mensen vanuit verschillende expertises, die met elkaar informatie wilden delen over de invloed van technologie in de zorg.

Ik wilde een intervisie groep creëren met mensen vanuit verschillende expertises, die met elkaar informatie wilde delen over de invloed van technologie in de zorg. Binnen de instelling had ik al wel pogingen gedaan om mensen bij elkaar te krijgen, maar dit was weerbarstig.

Mensen hebben er geen tijd voor binnen hun werk of willen niet in hun vrije tijd met hun werk bezig zijn. Een enigszins ontmoedigende conclusie waar ik aan begon te wennen. Maar toch bleef de wens om informeel met soortgenoten ervaringen uit te delen over technologie in de zorg. Ook had ik steeds meer de overtuiging dat echte innovatie maar zelden vanuit de eigen organisatie komt, maar vaker uit andere sectoren.

Right time, right place

Via een workshop kwam ik aanraking met www.partup.com. Dit is een startup die een nieuwe boodschap verkondigt: werken met tijdelijke teams aan projecten die er voor jou toe doen! Ik werd geïnspireerd door de mogelijkheden die het me kon brengen. Nu kon ik twee dingen testen:

  • of er meer mensen zijn die dezelfde gedachten hadden.
  • of ik zonder bijkomende kosten een bijeenkomst kon organiseren met mensen die mee wilden helpen.

Het bleek een succes! Toen ik op 14 augustus mijn idee op Partup zette zag ik de volgende week dat er al 15 mensen waren die zich als supporters hadden aangemeld, die mee wilden denken over de intervisie groep. Dit was voor mij een bevestiging dat ik blijkbaar een idee had waar meer mensen op zaten te wachten en ik er dus mee door moest gaan. Op de dag van de bijeenkomst waren er ruim 46 supporters aangemeld! Daarmee was mijn Innovisie de populairste Partup van het platform.

Potentie groter dan gedacht

In het begin schrok ik wel van de hoeveelheid supporters die zich aangemeld hadden, maar al gauw gaf het me een enorme boost dat dit dus mogelijk is als je het op een andere manier organiseert. Ook had deze groep veel meer potentie dan alleen maar het delen van ervaringen over technologie in de zorg. Ik kwam tot een aantal conclusies:

  • Er zijn veel mensen die graag in hun vrije tijd meepraten over technologie in de zorg
  • Deze mensen hebben met hun verschillende expertises de potentie om nieuwe ideeën te ontwikkelen.
  •  Instellingen denken ook hard na over nieuwe zorgconcepten en zoeken daarbij juist nu naar ideeën buiten de eigen organisatie.

Deze conclusies kon ik gebruiken om mijn Innovisie duurzaam te maken en daarmee innovatie in de zorg te versnellen. Daarom breidde ik Innovisie uit met deze stappen.

  • Vanuit ervaringen en ideeën kunnen we toewerken naar nieuwe zorgconcepten.
  • Nieuwe zorgconcepten kunnen uitgetest worden binnen een organisatie die dit wil adopteren/ experimenteren
  • Organisaties kunnen ook met gerichte vragen komen binnen Innovisie waarbij we de collectieve denkkracht vanuit verschillende expertises gebruiken om tot nieuwe oplossingen te komen.
  • Vanuit die zorgconcepten zou je hackatons kunnen organiseren, waarbij het beste idee wint en dus door de organisatie geadopteerd wordt.

Kwestie van samenwerken

Maar alleen met supporters waren we er niet. Zo moest er een geschikte ruimte gevonden worden, wilde ik dat er gefilmd werd, en wilde ik ook dat instellingen zich aan gingen sluiten zodat goede ideeën geadopteerd kunnen worden met tijd, geld en lef! Hiervoor maakte ik activiteiten aan binnen de Partup die vrij snel ingevuld werden. Zo mocht ik de ruimte gebruiken van het Permanent Future Lab bij Seats2meets in Utrecht. Ook had ik al vrij snel iemand die wilde filmen en twee top dames die in mijn idee geloofden en graag mee wilden helpen met de kick-off.

Bijzonder

Wat ik erg bijzonder vond was de verscheidenheid aan mensen die zich had ingeschreven voor de kick-off bijeenkomst. Hulpverleners, patiënten, oud-bestuurders, managers, consultants hadden zich allemaal ingeschreven om buiten werktijd hier aan mee te doen! We hebben zoveel verschillende expertises dat we in principe een nieuwe zorg startup kunnen opzetten die zorg anders gaat vormgeven.

En nu... verder!

De eerste bijeenkomst is geweest. Mensen vonden het erg leuk en inspirerend om mee te doen. Er zijn nog wel wat uitdagingen waar ik me nu over ga buigen met een brainstorm groepje:

  • Hoe gaan we voldoen aan de wens van deelnemers die enkel willen praten of willen doen? Hoe zorgen we dat dit circulair opgelost kan worden tijdens de volgende bijeenkomst?
  • Hoe prikkelen we instellingen en organisaties om zich aan te sluiten om nieuwe zorgconcepten uit te proberen ofwel gerichte casussen in te brengen waar de Innovisie community mee aan de slag kan?
  • Hoe blijven we structureel zelfvoorzienend, zonder daarbij kosten te hoeven maken?

Ik zou medewerkers van Amerpoort graag willen inspireren om vaker buiten je kaders te zoeken naar kansen om het werk leuker en beter te maken, voor jezelf en voor de cliënt! Daarbij zou ik het te gek vinden als medewerkers ofwel aansluiten bij Innovisie ofwel hun eigen Intervisie groep starten om elkaar weer te inspireren!

Wil je een impressie van de kick-off Innovisie van 6 oktober 2015? Kijk hier: ${video}

Wat schreven anderen erover? Lees hier: http://blog.part-up.com/blogs/innovisie-kick-off

 Over de auteur

Jethro Hardeman is projectleider E-Heath bij Amerpoort.

Wij helpen je graag!

Heb je een zorgvraag of wil je meer weten over onze dienstverlening? De consulenten van het Klantbureau staan klaar voor (aanstaande) cliënten, familie of vertegenwoordigers en verwijzers. 

Klantbureau