Fido: dagbesteding voor moeilijk verstaanbaar gedrag

De vraag is of ik wil nadenken over het uitwerken van een dagbesteding voor een aantal cliënten met moeilijk verstaanbaar gedrag binnen dagbesteding Nova, locatie Nieuwenoord.

De vraag is of ik wil nadenken over het uitwerken van een dagbesteding voor een aantal cliënten met moeilijk verstaanbaar gedrag binnen dagbesteding Nova, locatie Nieuwenoord. Omdat ik iemand ben die graag projecten doet waarbinnen ik iets kan creëren, neem ik deze kans met beide handen aan. Daardoor ben ik gaan nadenken over wat er voor nodig is.

Hoe zorg ik als begeleider dat een groep cliënten goed gedijt gedurende de dag, betekenisvol werk verricht en nieuwe dingen leert? Het is nodig na te denken over methoden, dagprogramma's, faciliteiten, activiteiten. Wat sluit aan bij de doelgroep? Waar begin ik? Voor mij persoonlijk vind ik het dan altijd belangrijk te beginnen met te kijken wat mijn hart is voor deze doelgroep cliënten. Vanuit mijn hart is namelijk uiteindelijk waar vanuit ik denk en handel. Ik wil beginnen met een visie, dus kijk ik eerst naar mijn ervaringen.

Optimaal

Zes jaar werk ik inmiddels binnen Amerpoort met de doelgroep mensen met een verstandelijke beperking en moeilijk verstaanbaar gedrag. Ik heb met verschillende mensen met beperkingen mogen werken op twee verschillende werkplekken. Altijd ben ik in mijn gedachten bezig met visie en reflectie, om de mens waar ik mee werk zo goed mogelijk te kunnen helpen. Nu ik een visie op papier mag gaan zetten is mijn eerste vraag: hoe zorg ik als begeleider dat een mens met een verstandelijke beperking en moeilijk verstaanbaar gedrag zo optimaal mogelijk de dag doorkomt ongeacht wat voor gedrag hij laat zien of hoe hij in zijn vel zit?

Pittig

Ik moet denken aan één van de mannen op sterrenpad 4: een cliënt van 22 jaar oud, die sinds drie jaar bij Amerpoort woont. Hij is een jongeman met een klassiek autistische stoornis en is enorm slim. Hij functioneert sociaal-emotioneel en cognitief op peuter-/kleuter niveau. Zijn ouders hebben 19 jaar lang voor hem gezorgd. Het moment dat hij het huis uitging en op zichzelf ging wonen binnen een woongroep op Amerpoort was enorm spannend voor hem.

Ineens zonder alle structuren en volgordes die hij gewend was en ineens zonder zijn vertrouwde ouders. Hij moest het nu doen met begeleiders die hem niet kenden en die voor hem ook onbekend waren. Een merkbaar pittig proces voor hemzelf, maar ook voor zijn ouders en voor de begeleiding. Hij heeft erg moeten zoeken naar zijn veiligheid bij zijn begeleiders. Hij kon hierdoor allerlei moeilijk verstaanbaar gedrag laten zien.

Oprecht

Ik mocht vanaf het begin ook met deze cliënt werken. Hoe beter we als team begeleiders hem leerden kennen hoe meer we konden aansluiten bij wat hij aankon. Persoonlijk merkte ik dat het hem hielp als ik 'echt' was in alles wat ik zei of deed. Als ik een beetje onzekerheid of angst probeerde te verbergen dan maakte hij daar gebruik van door juist dat gedrag te laten zien waar ik op dat moment niks mee aankon. Echt zijn was dus om niks te verbergen en oprecht te zijn.

Hiertegenover staat dat ik in alles vertrouwen wilde uitstralen. Hem altijd laten weten dat ik er ben om hem te helpen. Ook als ik als begeleider dus te kort schiet. Geen onzekerheid verbergen maar eerlijk zijn in dat ik even niet weet hoe ik hem kan helpen. Dit echter wel altijd samen met de boodschap dat ik er ben om hem te helpen en dat ik samen met hem wil kijken naar een oplossing. Hij kon bijvoorbeeld letterlijk met zijn vingers in zijn oren zitten en heel hard zingen om zijn begeleider te negeren. Dit ging vrij ver en stelde het geduld van de begeleider flink op de proef.

Wat heb ik als begeleider en wat heeft de cliënt dus in ieder geval als basis? Dat is dat ik vertrouwen uitstraal en geloof in de cliënt. Dat heb ik als ik geloof in mezelf en vertrouw op mijn kunnen. Dan kan ik echt zijn en kan de cliënt geloven wat ik zeg en doe.

Over de auteur
Ruurd Leenders
Projectleider en begeleider opstart Nova Fido
Founder & Filmmaker bij www.demediabrouwerij.nl

* Fido betekent vertrouwen en geloof in het Latijn.

Wij helpen je graag!

Heb je een zorgvraag of wil je meer weten over onze dienstverlening? De consulenten van het Klantbureau staan klaar voor (aanstaande) cliënten, familie of vertegenwoordigers en verwijzers. 

Klantbureau