Bezoek aan het EMB Congres 2015

Donderdag 19 Maart was er weer het jaarlijkse EMB congres. Voor mij nog onbekend, maar voor veel bezoekers een jaarlijks terugkomend hoogtepunt.

Wij kregen vanuit onze locatie de mogelijkheid om met een groepje er ook bij te zijn. Ik werd meteen enthousiast, want het leek me leuk en interessant om meer mensen te ontmoeten die ook met de doelgroep Ernstig Meervoudig Beperkt (EMB) werken en weer nieuwe dingen te leren over de doelgroep.

Samen met 4 collega’s van Vosseveld wonen, 1 collega van Vosseveld dagbesteding, gedragsdeskundige, 3 collega’s van de Blauwe Vogel en onze manager zijn we naar het congres geweest. Het was al vroeg verzamelen in Zwolle waar het congres die dag zou plaats vinden. Gelukkig was het naast het station.

Allereerst was er een gezamenlijke grote opening. Hierin werd ook de lancering van een nieuwe webpagina rondom seksualiteit en EMB gelanceerd. Erg goed om te zien dat hier nu een digitaal platform voor is, aangezien er nog weinig informatie is over dit onderwerp. Ook was er een presentatie over EMB en het systeem om hen heen. Hierin werden verschillende kanten belicht van hoe relaties met betrekking tot cliënt, ouders, begeleider eruit kunnen zien en wat dit van begeleiders vraagt.

Workshops

Vervolgens waren er 3 rondes met workshops. Voor deze workshops moest jij bij inschrijving van het congres een keuze maken. Helaas waren en toen al veel workshops vol, maar toch een keuze kunnen maken. 2 van de 3 vond ik interessant en kon ik daadwerkelijk iets uit halen voor mijn praktijk situatie. Het viel mij op dat er onder de doelgroep EMB nog zoveel verschillen zijn. Je denkt over dezelfde soort client te praten, maar toch is er qua niveau/leeftijd/woon- en dagbestedingsvormen, zoveel verschil.

Ik vond het het meest boeiend als er in de workshops mogelijkheid was om met elkaar in gesprek te komen. Bij een workshop; seksualiteit en EMB waar ik was, was er een discussie spel. Dit was erg leuk en leerzaam. Verder heb ik wat praktische tips gekregen over PDL (passief dagelijks verzorgen) en informatie gekregen over een simulatie apparaat waarmee je een cliënt passief kan laten bewegen.

Tijdens het congres was er tussendoor ook een goed verzorgde lunch en helemaal aan het einde van de dag een borrel. Op deze momenten had je ook de mogelijkheid om op de informatiemarkt rond te lopen die er was. Hier stonden veel verschillende soorten organisaties. Sommige gaven informatie over activiteiten, anderen promoten een bepaalde methodiek en weer anderen vertelde wat over hun organisatie en de diensten ze aanboden.

Keuzes

De dag werd weer gezamenlijk afgesloten. Hier werd weer een presentatie gegeven, maar naar mijn mening (en veel van de mensen om mij heen), voegde deze helaas weinig toe aan de dag. Wel lieten ze nog een erg vermakelijk filmpje zien over de keuzes waar begeleiders van EMB-ers elke dag voor staan.

Al met al een lange, maar leerzame en leuke dag waar veel ruimte was voor ontmoeten, leren en opfrissen. Ik kreeg er energie van om weer enthousiast aan het werk te gaan.

Over de auteur

Esther Riehl - van Diermen is
begeleider C op woning C, Vosseveld

Foto: @HilairB

 

Wij helpen u graag!

Meer weten over onze diensten of informatie over beschikbare plaatsen? Direct aanmelden? Onze medewerkers staan klaar voor alle (aanstaande) cliënten, hun verwanten en vertegenwoordigers.

Contact & Route