Een nieuw uiterlijk voor Amerpoort

"Wij staan hier met z’n allen om de bewoners heen"

“Wij staan hier met z’n allen om de bewoners heen. We werken vanuit een structuur, een filosofie, maar iemand die telkens om voorschriften vraagt heeft het niet goed begrepen; iemand die voortdurend regels nodig heeft houdt het hier niet uit. Je moet veel dingen zelf uitvinden, een flink stuk zelfstandigheid en verantwoordelijkheid durven nemen, maar op je eentje red je het niet. Samen met anderen moet je proberen onze bewoners lekker te laten leven. Je moet zoeken naar wat ze willen en kunnen, je moet ze stimuleren, maar altijd dicht bij ze blijven. Ze moeten zich hier fijn voelen, veilig eten, vertrouwd zijn. Ze wonen hier. Het is hun huis.”

Deze tekst las ik onlangs voor bij  een bijeenkomst voor de clustermanagers van Amerpoort. Onze huidige missie, Samen werken aan een goed leven voor mensen met een verstandelijke beperking, sluit er naadloos op aan. Toch is de tekst niet van nu, maar afkomstig uit een brochure over Nieuwenoord die halverwege de jaren ’80 is verschenen. Mooi om juist in dit jaar, waarin we vieren dat Amerpoort 60 jaar bestaat, deze woorden tot je door te laten dringen.

Nieuwenoord groeide uit tot Amerpoort. Andere organisaties haakten in de loop van de tijd aan en maakten Amerpoort tot wat we nu zijn. Oude tijden lijken te herleven. Want ook in de jaren ’80 werd er – net als nu - gewerkt aan het vergroten van het netwerk van de cliënt. Zo wordt in dezelfde uitgave de vraag gesteld ‘Wie heeft een eigen wandeltante?’ De zorg beweegt mee, op de golven van veranderingen in de samenleving en van de politieke besluitvorming, toen en nu. Soms zijn het marginale aanpassingen, soms zijn het wezenlijke veranderingen. En soms lijkt het alsof er niets nieuws onder de zon is.

Amerpoort zet nieuwe stappen, geïnspireerd door onze visie Buitenste Binnen. De titel Buitenste Binnen geeft aan welke beweging we gaan maken. Bij een beweging naar buiten past – na 10 jaar - ook een nieuw uiterlijk. Daarom lanceert Amerpoort een nieuw logo en een aangepaste huisstijl.

Voor mij staat het nieuwe en kleurrijke logo symbool voor onze werkwaarden: open, ondernemend, nieuwsgierig en samenwerkend. Als het goed is, herkennen cliënten en iedereen die met ons samenwerkt deze waarden in ons gedrag. Daar zijn we op aanspreekbaar.

Niets nieuws onder de zon? Kijkend naar het logo van ‘Nieuwenoord van toen’ – 3 dennenboompjes – durf ik de stelling aan dat we nu de blik meer naar buiten gericht hebben  dan toen. En dat niet alleen, we beseffen meer dan ooit dat binnen en buiten werelden zijn die elkaar nodig hebben en hopelijk steeds meer naar elkaar toe groeien. Samen met iedereen die voor cliënten belangrijk is, werken we aan een goed leven voor hen: familie, buren, vrijwilligers en bedrijven. Zodat zij net als anderen mee kunnen doen in de samenleving. 

Paul Willems
Bestuurder Amerpoort

Wij helpen je graag!

Heb je een zorgvraag of wil je meer weten over onze dienstverlening? De consulenten van het Klantbureau staan klaar voor (aanstaande) cliënten, familie of vertegenwoordigers en verwijzers. 

Klantbureau