Wat er zo mooi is aan begeleiden

Om te beginnen zijn er binnen de verstandelijkgehandicaptenzorg verschillende soorten cliënten. ‘De cliënt’ bestaat niet. Je kunt wel spreken over doelgroepen waarbinnen cliënten gemeenschappelijke kenmerken hebben. Dit maakt het begeleiden eenvoudiger, omdat een bepaalde stijl van begeleiden in een bepaald soort omgeving bij een groep(je) cliënten past.

Dat ‘de cliënt’ niet bestaat, maakt het vak van begeleiden zo mooi. Elke cliënt is een individu, net als elke begeleider. Hierdoor is er steeds sprake van een unieke begeleider-cliënt-relatie. Voor een relatie zijn er twee partijen nodig. De ene partij ben jij, de begeleider. Wat breng jij mee, vanuit jouw persoonlijkheid en (beroeps)vaardigheden? Het is een mooie zoektocht naar je eigen sterke- en zwakke punten. Hierdoor groei je als mens. Jouw (persoonlijke) bijdrage doet ertoe. Hier- nu- direct in het contact van alle dag van de cliënt.

En daarmee komen we bij de tweede partij in de relatie: de cliënt met zijn persoonlijkheid en (levens)ervaring, zijn beperkingen en mogelijkheden. Hij is afhankelijk van jouw bijdrage. Jij van die van hem.  Je komt in (kleine) situaties terecht, die je vooraf gewoon niet kunt verzinnen. Een voorbeeld: Simon (matig verstandelijk beperkt, 22 jaar), is fan van Duitsland, zijn ouders wonen daar. Samen ‘praten’ we wel eens Duits. We vragen elkaar wat bepaalde woorden betekenen. Op een gegeven moment wijst hij naar een losliggende cd en zegt tegen mij: “die is Duits”. Ik denk aan Duitstalige muziek. We zetten de cd op. Ik hoor helemaal geen Duits. “Jawel hoor”,  zegt Simon, “Dit is Frans Duijts”.

Ik kan enorm genieten van de puzzeltocht om een situatie voor een cliënt te verbeteren. Hoe ingewikkeld deze ook is. Cliënten kunnen pijnlijk dichtbij komen. Ze kunnen je vanuit hun onmacht fysiek en emotioneel raken. Dat kan het werk heftig maken, maar tegelijkertijd sta jij daar als mens om er te zijn voor deze cliënt. Je deelt het leed, maar ook het lief.
Het lief zit in hele kleine dingen. Ontwapenend, verwonderend, met humor. Je probeert de wereld door hun ogen te bekijken. Hierdoor wordt er een flink beroep op je creativiteit gedaan. Het leven is in beweging, ook het leven van cliënten. Net op het moment dat je met z’n allen iets denkt te weten, dient zich een nieuwe verrassende vraag aan. Die verrassende vraag kan van alles zijn. Deze in samenwerking met anderen te beantwoorden voor je cliënt, is het mooiste wat er is.

Over de auteur

Gwen Stücklschwaiger
Projectleider Fasehuis

Wij helpen je graag!

Heb je een zorgvraag of wil je meer weten over onze dienstverlening? De consulenten van het Klantbureau staan klaar voor (aanstaande) cliënten, familie of vertegenwoordigers en verwijzers. 

Klantbureau