Gewonnen

Als ik ’s morgens mijn fiets parkeer word ik enthousiast begroet door Maartje!

Maartje is onze sportverslaggeefster en vertelt ons trouw het laatste nieuws op sportgebied. Bij de 10 kilometer komt Maart ongeveer om het kwartier even beneden vertellen dat die ene, “die van de binnenbaan”, gewonnen heeft of dat “hoe heet ze ook al weer” is gevallen.

Uitgebreid krijgen we dan een verslag hoe ze eerst vóór lag, en toen weer achter en ineens: “daar ging ze hé, zo op d’r snufferd.

Maartje vertelt trots dat we gewonnen hebben. Ik doe alsof ik gek ben en zeg: “We?? Hoezo, ik heb nergens aan mee gedaan. Hoe kunnen wij dan gewonnen hebben? Hebben jij en ik gewonnen? Wat dan?”

Maartje kijkt me met haar licht loenzende oog onderzoekend aan en gaat er eens goed voor staan: "Nee Papegaai, luister: gisteravond heeft Oranje gewonnen, met voetbal!” Ik hou nog even vol en kijk haar verbaasd aan: “Oranje? Hoezo Oranje? Ik heb geen Oranje gezien”.
“Wat?? Heb je gister geen voetbal gekeken, het Nederlands elftal moest voetballen man! Wat ben jij nou voor kerel.".

“Jawel,” antwoord ik. “Ik heb wel voetbal gekeken, maar bij mij heeft Blauw gewonnen. Van Wit”. Mijn collega schiet Maartje te hulp. “Domme, domme Koko. Blauw is toch Oranje, dat weet je toch wel?”
“Ja,” roept Maartje nu ook. “Blauw is Oranje man, als je dat nog niet snapt”

Nu lachen we alle drie. “Vertel Maartje, hoe is het gegaan?”
“Nou, luister. Het ging heel mooi. Eerst was het 1-0 en toen 1-1. De bal kwam van de nummer 7 zo in één keer naar de nummer 9. Die vent (ze doet haar armen wijd en knikt met haar hoofd) vliegt er heen en hops, toen was het een doelpunt. Zo mooi,” glundert ze. “En toen kwam die andere vent en die schoot ‘m er ook zo in. Die andere snijboon niet. Die schoot ‘m op de lat, sukkel. Als die hem er in had geschoten hadden we met 6-1... of met 7-1 gewonnen”

Ineens veert ze op. “Oh ja, da's waar ook. Heb je een postzegel voor me?” Uit haar kontzak frummelt ze een briefkaart van de Toto. “Voorspel de uitslag en WIN!” staat er op. Ze pakt een pen en in haar kriebelige handschrift schrijft ze haar naam en 5-1 op de kaart. “Kan je die even opsturen? Dan heb ik gewonnen!”

Ik kijk haar aan zeg: “Ja, hé hé, zo kan ik het ook”.
“Hoezo?” kijkt Maartje mij aan. "Heb jij ook zo’n brief gekregen dan?”
“Nee, dat niet, maar zo kan ik ook voorspellen."
“Als jij niet zo’n kaartje hebt, dan kan je het toch niet? Wat klets je nou man!”

Hoofdschuddend staat ze op en vertrekt naar haar kamer.. “Wat een kerel,” hoor ik haar nog zeggen en vrolijk neuriet ze een overwinningsdeuntje.

Over de auteur

Koko van Dordrecht
Begeleider C
locatie Gaastgracht

Wij helpen je graag!

Heb je een zorgvraag of wil je meer weten over onze dienstverlening? De consulenten van het Klantbureau staan klaar voor (aanstaande) cliënten, familie of vertegenwoordigers en verwijzers. 

Klantbureau