Demetrius

Bij Demetrius wonen 12 volwassenen met een matig tot ernstig verstandelijke beperking.

Zij krijgen begeleiding en verzorging vanuit een antroposofische visie. Demetrius is een woonhuis van Christophorus en bevindt zich op het groene terrein van Bosch en Duin in de gemeente Zeist.

Rustig en huiselijk

Demetrius is gelegen op de eerste en tweede verdieping van het pand, boven VSO-school Meerklank. In deze 2 woonlagen wonen  groepen van 6 cliënten gescheiden van elkaar. Beide groepen hebben een eigen moderne keuken en een gezellige woonkamer. Het is er heerlijk rustig en er hangt een huiselijke sfeer. Alle cliënten hebben een eigen, ruime kamer met een wastafel. Door de ligging van het woonhuis hoor je, behalve het fluiten van de vogels, weinig geluiden van de omgeving. Er is een dakterras waar je zowel in de zon als in de schaduw kunt zitten.

Totale communicatie

Behalve een matig tot ernstig verstandelijke beperking is bij de bewoners van Demetrius ook sprake van onder andere het syndroom van Rett, syndroom van Down, een stoornis in het autistisch spectrum en NAH. Omdat de meeste bewoners van Demetrius niet of nauwelijks kunnen spreken, wordt er veel aandacht besteedt aan totale communicatie. Er wordt gewerkt met pictogrammen, verwijzers en gebarentaal. Overdag gaan de cliënten naar dagbesteding in de buurt: Tuin, Kompas of Evenaar. Daar werken zij in de buitenlucht, ontwikkelen hun creatieve vaardigheden of komen er om te ontspannen. In Demetrius is 24 uur per dag begeleiding aanwezig.

Autisme en epilepsie

Een sterke persoonlijke betrokkenheid en rustige bejegening is kenmerkend voor de begeleiders bij Demetrius. Zij zorgen ervoor dat de bewoners zich veilig voelen en zich zo goed mogelijk kunnen ontplooien. Op creatieve wijze en met inlevingsvermogen aansluiten op de (zorg)vragen vraagt om een stevige basis, zelfinzicht en maatschappelijke kennis. Daarom is het team geschoold in het omgaan met autisme en epilepsie, en er zijn regelmatig verdiepende en scholende bijeenkomsten over (zeer) moeilijk verstaanbaar gedrag, bejegening en innerlijke houding.

Gemeente Zeist

Demetrius is te vinden op het bosrijke terrein van Bosch en Duin, gemeente Zeist. Hier wonen zo'n 90 kinderen en jongvolwassenen met een verstandelijke beperking in 10 bijzondere huizen met een warme sfeer. Op dit terrein heeft Christophorus ook een aantal dagbestedinglocaties en u vindt er een gezondheidscentrum. Sommige woningen verraden in hun architectuur een andere kijk op het leven. Die kijk vloeit voort uit de traditie waarin de woningen van Christophorus staan, de antroposofie.

Antroposofie

Christophorus biedt zorg en ondersteuning vanuit een antroposofische visie. Lees meer over de visie van Christophorus.

Routeplanner

Nieuws van deze locatie

Wij helpen u graag!

Meer weten over onze diensten of informatie over beschikbare plaatsen? Direct aanmelden? Onze medewerkers staan klaar voor alle (aanstaande) cliënten, hun verwanten en vertegenwoordigers.

Contact & Route