Weer thuis!

Negen weken werken in de V.S. (deel 5 en slot).

Twee maanden te kunnen leven in een andere omgeving en cultuur heeft veel voor mij betekend. Ik heb dat heel bijzonder gevonden en heb ervan genoten. Ik heb informatie verzameld en heb verschillende mensen binnen het werkveld gesproken en meerdere locaties bezocht.

Ik heb gezien en gehoord dat mensen met een verstandelijke beperking in de V.S. veel minder kans hebben om adequaat, respectvol en liefdevol begeleid te worden dan in Nederland.

Ook in mijn vrije tijd heb ik zoveel mogelijk ondernomen om nieuwe ervaringen op te doen en om het land, nieuwe mensen en de cultuur te leren kennen. Ik heb mijn hart gevolgd, ben drempels over gegaan en in een voor mij nieuwe wereld gestapt. Ik heb nieuwe mensen ontmoet die veel voor mij zijn gaan betekenen. Dat ik hen achter moest laten, had ik van tevoren niet bedacht.

Wat ik geleerd heb van de Amerikanen die ik heb ontmoet?

Amerikanen:

  • Heten je vanzelfsprekend hartelijk welkom.
  • Geven makkelijk en veelvuldig complimenten
  • Spreken hun erkenning als vanzelfsprekend uit. Zij benoemen waar zij blij of dankbaar voor zijn.
  • Oppervlakkigheid biedt zijn voordelen. Wanneer je problemen niet benoemt kan je doen of zij niet bestaan.

Mijn kinderen hebben mij geïnspireerd om een nieuwe uitdaging aan te gaan. Terwijl ik in de V.S. was heb ik op mijn beurt anderen kunnen inspireren om avonturen aan te gaan. Verschillende mensen zijn door mijn verhaal van baan veranderd of hebben een reis gepland waar zij al lang van dromen. Ik hoop dat hun ervaringen ook anderen uit zullen nodigen om dromen waar te maken en of iets nieuws aan te gaan.

Door weg te zijn en los te komen van mijn leven thuis heb ik meer zelfvertrouwen gekregen. Ik weet nu dat ik overal kan steunen op mijn (levens)ervaring, kennis en kunde. Vertrouwen krijgen van mensen die voor mij vreemd waren heeft daar veel aan bijgedragen. Daar hoefde ik overigens niet voor op reis.

Wederkerigheid

Deze ervaring heeft er aan bijgedragen dat ik momenteel binnen Amerpoort tijdelijk op een andere locatie werk. Voor vier maanden spring ik in bij een team waar personeel tekort is. Een stap die ik door mijn ervaring elders nu makkelijker kan zetten.

Wat ik geleerd heb tijdens mijn werk bij L’Arche? De term wederkerigheid. Door wederkerigheid als uitgangspunt te nemen, stel je jezelf open voor anderen. Op die manier ben je bereid in de spiegel van de ander te kijken en anderen in jouw spiegel toe te laten. Ongeacht welke talenten of beperkingen je hebt, als het goed is leren wij allemaal van elkaar.

Waar we ook zijn en met wie wij ook samenwerken; wij zijn allemaal mensen die behoefte hebben aan aandacht en contact. Behoefte om geraakt te worden en anderen te raken. Wij hebben elkaar nodig om plezier te hebben in ons leven en om te leren van en met elkaar.

Over de auteur

Agnes Sterk is gezinscoach op locatie Parkwijk en schreef een serie blogs over haar verblijf als begeleider in de V.S. Foto: Friends from L'Arche Jacksonville enjoy natures beauty together. www.larcheusa.org

 

Wij helpen je graag!

Heb je een zorgvraag of wil je meer weten over onze dienstverlening? De consulenten van het Klantbureau staan klaar voor (aanstaande) cliënten, familie of vertegenwoordigers en verwijzers. 

Klantbureau