Van wens naar werkelijkheid

Negen weken werken in de V.S. (1)

“Dat wil ik ook!”, dacht ik toen twee van mijn kinderen terugkwamen van een stage in het buitenland. Dit was in het voorjaar van 2014. Krap een jaar later had ik alles geregeld. Sinds dertig jaar werk ik in de zorgsector. Ik heb ervaring opgedaan in verschillende sectoren; zowel als medewerker als mantelzorger. Sinds zeven jaar werk ik als gezinscoach bij locatie Parkwijk. Een locatie waar twaalf gezinnen wonen waarvan de ouders een licht verstandelijke beperking hebben. Een plek waar ik met plezier werk.

De dag na mijn ingeving belde ik met personeelszaken en mijn manager om te informeren naar mijn mogelijkheden. Beiden waren direct enthousiast. Naar welk land ik wilde, wist ik al meteen. Sinds jaren is het mijn wens om een keer naar de Verenigde Staten te gaan. Ik wilde graag ervaring op gaan doen in een ander westers land en 1+1=2.

Samenwerken

Via via kwam ik uiteindelijk bij de organisatie L'Arche terecht. Een wereldwijde organisatie die kleinschalig wonen biedt aan mensen met een verstandelijke beperking. Een locatie die een thuis biedt, waar een zinvolle dagbesteding nagestreefd wordt en waar bewoners de ruimte krijgen om naar behoefte met religie bezig te kunnen zijn. Belangrijkste uitgangspunt binnen de organisatie is samenwerken op basis van wederkerigheid. Ongeacht ieders mogelijkheden en beperkingen leert men van elkaar.

Een keus maken voor een organisatie is stap één op weg naar een 'buitenlandervaring'. Ik heb talloze formulieren ingevuld, motivaties geschreven en verschillende sollicitatiegesprekken via Skype gevoerd, visum aangevraagd en toen kon ik vertrekken naar Cleveland, Ohio.

Spiritualiteit

In het voorjaar van 2015 heb ik negen weken mee mogen leven, werken en vieren samen met drie bewoners en collega’s. Weken waarin ik veel nieuwe mensen heb leren kennen en heb leren werken volgens Amerikaanse maatstaven. Samen in een huis wonen betekent dat je snel een band opbouwt met iedereen. Dat is gezellig en komt heel dicht bij. Dag en nacht samen zijn maakt dat ik alleen ‘vrij’ was wanneer ik niet thuis was.

In de huizen wordt standaard gewerkt met mensen in vaste dienst en vrijwilligers uit het buitenland; veelal jongeren uit Europa. Deze organisatie trok mij aan omdat er ruimte wordt geboden aan religiositeit. Uitgangspunt daarbij is met respect voor ieders behoefte aan of uitingsvorm van spiritualiteit samenwonen. Dit geeft samenwonen een extra dimensie. Een dimensie die ik soms mis op mijn huidige werkplek. Samen zingen en vieren draagt volgens mij bij aan het gevoel van evenwaardig zijn aan elkaar.

Wereldwijd

Werkervaring opdoen in het buitenland is werken met mensen met andere gewoontes en werken vanuit een andere visie. Ik heb vooral ervaren dat wij allemaal mensen zijn en dat het niet uit maakt waar wij wonen en werken. Wat wel uitmaakt is of wij veiligheid en plezier kunnen ervaren op de plaats waar wij wonen en werken. Dat is volgens mij wereldwijd hetzelfde.

Uiteraard heb ik een en ander meegemaakt wat mij geamuseerd, verbaasd en geschokt heeft. Daarover vertel ik graag een volgende keer.

Over de auteur

Agnes Sterk is gezinscoach op locatie Parkwijk.

 

Wij helpen je graag!

Heb je een zorgvraag of wil je meer weten over onze dienstverlening? De consulenten van het Klantbureau staan klaar voor (aanstaande) cliënten, familie of vertegenwoordigers en verwijzers. 

Klantbureau