Roeien met de riemen die je hebt

Negen weken werken in de V.S. (deel 4)

In de V.S. wordt vrijwilligerswerk met de paplepel ingegoten. Alle scholen, clubs en kerken dragen bij aan organisaties en mensen die tekort komen. De nood is hoog en de overheid voorziet minimaal in de noden. De behulpzaamheid van de gemiddelde Amerikaan is hartverwarmend. Bijna alle Amerikanen doen op één of andere manier vrijwilligerswerk. Dit doen zij naast hun fulltime banen en met veel enthousiasme. Vrijwilligerswerk wordt doorgeven van de ene generatie op de andere. Iedere organisatie heeft op zijn website prominent vermeld hoe je  kan bijdragen. Dat kan financieel en door het geven van tijd.

Handicap

Cleveland is een arme stad in een arme staat. Hierdoor is er weinig geld beschikbaar voor bijvoorbeeld de gehandicaptenzorg. De gemeente Cleveland indiceert op de belangrijkste beperking die een bewoner heeft. Is de bewoner blind, rolstoelafhankelijk en heeft hij of zij een verstandelijke beperking? De sociaal werker van de gemeente oordeelt dan op welke beperking het persoonsgebonden budget (PGB) wordt bepaald. Er is hier sprake van OF en niet van EN.

In dit geval wordt gekozen voor de meest beperkende handicap. De bewoner krijgt zijn PGB op basis van zijn visuele beperking. Op basis van die indicatie wordt zorg voor hem betaald. Persoonlijk passende begeleiding is door het gebrek aan financiële middelen daardoor niet mogelijk. De persoon zal hierdoor afhankelijk zijn van zijn netwerk en vrijwilligers om voldoende zorg en aandacht te krijgen.

Keukenrol

Werken en wonen bij L’Arche Cleveland betekent omgaan met wat beschikbaar is. Er is altijd een tekort aan geld. De organisatie is afhankelijk van giften in de breedste zin van het woord. Los van financiële bijdragen krijgen de vier woningen van L’ Arche Cleveland een keer per jaar een kelder vol keukenrollen gedoneerd, bijeengebracht door een aantal basisscholen. Studenten verzorgen eens in de maand een gezellige avond met maaltijd voor de bewoners en de begeleiders; iets waar de studenten tevens studiepunten mee verdienen.

Elk jaar is er een benefietavond om extra geld te genereren voor de organisatie. Bedrijven en particulieren bieden producten en diensten aan die op deze avond worden verloot of geveild. Zonder de opbrengst van de benefietavond kan de organisatie het hoofd niet boven water houden.

Wennen

De organisatie draait op vaste medewerkers en vrijwilligers. De vrijwilligers zijn veelal jongeren uit Europa die voor een periode werkervaring in het buitenland op komen doen. De komst van elke nieuwe vrijwilliger brengt onrust met zich mee. De bewoners, de vrijwilligers en de vaste medewerkers maken samen elke keer weer een wenperiode door.

De bewoners zijn geduldig. Zij hebben geleerd zich telkens weer aan te passen. Ik heb bij hen een groot hart gezien waarmee zij elke nieuwe vrijwilliger blij ontvangen. Zij hebben voorheen in grote groepen gewoond in staatsvoorzieningen waar minimale zorg geboden wordt. Ik heb begrepen dat het wonen daar geen pretje is. Wonen bij L’Arche betekent veel voor de bewoners. Ondanks de beperkte middelen ervaren zij er een thuis. Voor hen is het: tel je roeispanen!

Over de auteur

Agnes Sterk is gezinscoach op locatie Parkwijk en schreef een serie blogs over haar verblijf als begeleider in de V.S.

Wij helpen je graag!

Heb je een zorgvraag of wil je meer weten over onze dienstverlening? De consulenten van het Klantbureau staan klaar voor (aanstaande) cliënten, familie of vertegenwoordigers en verwijzers. 

Klantbureau