Samen stem en gezicht geven aan mensen met een verstandelijke beperking

De open brief van begeleider Ilona Oskam aan Johnny de Mol en haar optreden bij het programma Pauw, afgelopen vrijdagavond 23 oktober, hebben via social media veel reacties opgeroepen. Graag wil ik daar mijn reactie aan toevoegen.

Droom

Het is mooi dat er veel bijval was en is voor het pleidooi van Ilona om meer mensen met een verstandelijke beperking, al dan niet met het syndroom van Down, een gezicht te geven. Velen in de samenleving hebben geen goed beeld van mensen met een verstandelijke beperking. Ilona verwoordt het in haar brief aan Johnny de Mol als volgt: “Het is mijn droom dat de mensen die daadwerkelijk een verschil kunnen maken in de maatschappij hun ogen openen. De schrijnende verhalen ook gezien zullen worden. De dagelijkse worstelingen op de werkvloer erkend worden. Maar vooral dat er niet vergeten wordt dat er naast de mensen die de tv wel halen, er ook een nog grotere, minstens net zo'n kwetsbare groep is voor wie dat niet haalbaar is. De groep waar ik en mijn collega's dagelijks voor staan, voor vechten en bij tijd en wijlen voor huilen.”

Drijfveer

Tegelijk ontvingen we ook bezorgde reacties van ouders met een kind dat het syndroom van Down heeft. Zij hebben moeite met sommige woorden die Ilona gebruikt als het gaat om mensen met het syndroom van Down. Zoals ´leuke knoop-in-je-zakdoek-mongooltjes, dwarse downers en blije mongooltjes`. Ik kan me goed voorstellen dat het pijnlijk kan zijn voor ouders en dat ze zich niet herkennen in deze termen als het om hun geliefde kind gaat.

Ik ben er echter van overtuigd dat het de intentie van Ilona is om niemand uit te sluiten of te beschadigen. Tijdens de uitzending van Pauw sprak ze haar waardering uit voor programma`s van Johnny de Mol en Chris Zegers. Dat deed ze mijns inziens op een genuanceerde manier, recht uit haar hart. In de brief schrijft Ilona dat ze, als ze Johnny was, “alles zou willen doen wat binnen haar macht ligt om mijn jongens blij te maken. Buiten alle beperkingen om denken en er 100% voor te gaan.” Dát is haar drijfveer.

Waardering

Ik ondersteun het pleidooi van Ilona van harte. Amerpoort biedt zorg aan mensen met een verstandelijke beperking, van licht tot ernstig en meervoudig en van jong tot oud. Voor elke cliënt proberen wij de best mogelijke zorg te bieden en mogelijkheden te creëren voor ontwikkeling, zoveel mogelijk samen met familie. Laten we waardering hebben voor de goede en oprechte intenties van Ilona en haar collega's. Ik bewonder hen omdat zij op een respectvolle manier opkomen voor mensen met een verstandelijke beperking en hun nek durven uit te steken.

Als mensen zich gekwetst voelen door het optreden van Ilona, dan nodig ik hen van harte uit om met mij in gesprek te gaan. Zodat we gezamenlijk de stem en het gezicht van mensen met een verstandelijke beperking kunnen versterken.

Paul Willems,

Bestuurder van Amerpoort

Wij helpen je graag!

Heb je een zorgvraag of wil je meer weten over onze dienstverlening? De consulenten van het Klantbureau staan klaar voor (aanstaande) cliënten, familie of vertegenwoordigers en verwijzers. 

Klantbureau