Angst voor vrijwilligers helemaal niet nodig

Deze maand start ik met het leertraject 'Ambassadeurs Informele Zorg' bij Amerpoort.

En daar heb ik hartstikke veel zin in. Want hoe mooi is het om daar waar je trots op bent te kunnen delen met anderen? Samen met dertien collega’s word ik ambassadeur Informele Zorg en ga ik aan de slag om te leren hoe we teams bewust kunnen maken van de complexiteit daarvan.

Als coördinator 'Wijkgericht werken' ben ik op dit gebied al heel actief. Ik ben namelijk erg afhankelijk van de hulp van vrijwilligers. Ik zet vrijetijdsprojecten op voor cliënten met een lichte verstandelijke beperking die in Amersfoort en Soest wonen. Bijvoorbeeld: een vrijwilliger in de buurt fietst bij een cliënt langs om haar op te halen voor de Zumba-dansles. Zo heeft de cliënt een stok achter de deur en vervult de vrijwilliger een sociale rol.

Door dit werk heb ik al aardig wat ervaring opgedaan, maar ik hoop nog veel te leren door ervaringen uit te wisselen met de andere ambassadeurs. Ik kijk het meest uit naar mijn taak om straks kennis over te dragen. Dat het bijvoorbeeld zo belangrijk is om goed met je vrijwilligers om te gaan. Met heel weinig moeite kun je je waardering uiten. Stuur eens een kaartje!

Om mij heen hoor ik mensen weleens zeggen dat ze bang zijn dat vrijwilligers onze banen komen overnemen. Het lijkt mij mooi als ik straks als ambassadeur kan laten zien dat die angst niet terecht is. In tegendeel. Ik wil graag duidelijk maken welke kansen het cliënten biedt als professionals in de zorg goed samenwerken met vrijwilligers. Ze kunnen elkaar juist aanvullen. En daar doe je het toch voor? Samen werken aan een goed leven voor mensen met een verstandelijke beperking.

Hoe het mij de komende maanden tijdens het leertraject vergaat, wat ik zoal leer, waar ik tegenaan loop, maar ook de mooie voorbeelden... ik ga het met je delen via een blog op de website van Amerpoort. Hopelijk kan ik jou ook inspireren!

Priscilla Bitterling

Over de auteur
Priscilla Bitterling is coördinator ‘Wijkgericht werken’ bij Amerpoort, begeleider bij Ratjetoe en ambassadeur Informele Zorg

Wij helpen je graag!

Heb je een zorgvraag of wil je meer weten over onze dienstverlening? De consulenten van het Klantbureau staan klaar voor (aanstaande) cliënten, familie of vertegenwoordigers en verwijzers. 

Klantbureau